Upešen lutkovni teden

Piše: Vedoželjni kondor

Živahno in ustvarjalno v Devinu

V ponedeljek, 26. junija, se je na sedežu zborov v Devinu začela prav posebna lutkovna delavnica, ki jo je vodila Irena Rajh. Ob 8.30 se je na dvorišču sedeža zbralo devet deklic, ki so nestrpno čakale, da bi sprostile svojo ustvarjalnost. Režiserka Irena jim je hitro ustregla, saj so se takoj lotili iger, ki spodbujajo fantazijo in izdelovanje lutk iz materialov, ki jih zlahka dobimo doma. Že naslednji dan so se začele priprave za pravo predstavo in končni nastop za starše in vrtec. Ko se je pojavilo vprašanje, katero zgodbico bi uprizorile, so se odločile za zgodbo Bobek in barčica, ki jo je napisala Anja Štefan. Kdor si je predstavo ogledal, se je mogoče spomnil koroške ljudske pravljice o Mojci Pokrajculji, saj je zgrajena po podobnih obrazcih, pa je vendar drugačna. Bobek rad spušča barčice po jezeru, ob katerem živi. Ko mu veter slučajno privede čolniček do obale, si zaželi, da bi jezero preplul, a ravno, ko sede k veslom, se oglasi miška in ga prosi, da bi šla z njim. Za njo se oglasijo še žaba, dva zajčka, lisica, pes in celo medved. Bobek jih spusti na krov, a z medvedom se podvig slabo konča, saj se barčica potopi. Vendar živalice ne obupajo, ampak se lotijo dela in zgradijo novo, večjo ladjico, na kateri je dovolj prostora za vse, da lahko srečno zaplovejo in preživijo lep dan.

Za lutkovno predstavo je treba kot prvo izdelati lutke. Režiserka Irena je zato udeleženkam predstavila in pokazala lutke iz umetne pene. Te lutke so narejene tako, da se na glavne dele iz pene prilepi kose blaga in drugih materialov za podrobnosti. Letos se je režiserka odločila za posebnost, to je, da sta v predstavi nastopala dva različna tipa lutk. Tako smo lutkam, ki so bile že izdelane, dodali še senčne lutke. Ko so dekleta tretji dan naredile še te lutke, je bil čas za vaje, saj vaja dela mojstra in zato so mlade lutkarice neprestano vadile. V četrtek so dobile priložnost že za prvi nastop, saj je v Devinu vrtec tradicionalni gledalec lutkovnih predstav. Lutkarice so predstavo odlično speljale in tako otroci kot vzgojiteljice so bili tega zelo veseli. Tako je prišel že zadnji dan tedna, ki ga poznamo pod imenom Devinski vrt ustvarjalnosti, in z njim še zadnji nastop, tokrat pred starši. Predstava v dvorani devinskih zborov je tudi tokrat stekla gladko in z njo se je tudi letos lutkovni teden končal.

Upam in mislim, da bodo udeleženkam vse spretnosti, ki so si jih pridobile v tem tednu, ostale za celo življenje in bodo še naprej tako ustvarjalne, kot so bile ob mizah in na odru lutkovne predstave.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme