Upati je v boljše čase za manjšine

Predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj je imel s predstavniki organizacije FUEN v ponedeljek, 22. julija, uspešen delovni obisk v Ljubljani. Namen srečanj pod vodstvom predsednika FUEN Loránta Vinczeja in podpredsednice Angelike Mlinar, vodje slovenskih organizacij članic, je bilo pridobivanje podpore vlade in parlamenta Republike Slovenije za pobudo Minority SafePack, katere cilj sta zaščita narodnih skupnosti in spodbujanje jezikovne in kulturne raznolikosti. Poleg predsednika Vinczeja in podpredsednice Mlinarjeve so bili prisotni tudi dr. Valentin Inzko za Narodni svet koroških Slovencev iz Koroške, Walter Bandelj za SSO iz Italije in FUEN-ov svetovalec Nagy Dénes András.
Minority SafePack, ki ga podpira 1.128.385 državljanov EU, od tega 6168 državljanov Slovenije, je evropska državljanska pobuda, ki vsebuje devet predlogov. Skupaj nameravajo oblikovati temelje za vzpostavitev celovitega pravnega okvira EU za pravice manjšin. Za zagotovitev uradne slovenske podpore pobudi se je skupina srečala s predsednikom Državnega zbora RS Dejanom Židanom, podpredsednico vlade in ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ministrom Petrom Jožefom Česnikom in državnim sekretarjem Dobranom Božičem na Ministrstvu za zunanje zadeve.
Predsednik FUEN-a je vsem predstavil MSP kot sedanji najpomembnejši projekt pri organizaciji FUEN. Podpredsednica FUEN-a, Angelika Mlinar, je poudarila okvir za zaščito manjšin, ki ga ima Slovenija za madžarske in italijanske avtohtone skupnosti, ki je primer dobre prakse, po katerem bi se morale zgledovati vse države v Evropi.
Podpredsednica vlade Alenka Bratušek je potrdila, da ona in njena stranka podpirata pobudo Minority SafePack. Obljubila je, da bo podprla večstrankarsko parlamentarno resolucijo, ki podpira manjši varni paket. Minister Česnik je napovedal, da bo pozval k podpori pobude manjšega varnega paketa na Strateškem forumu, ki bo potekal letos na Bledu. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Stefania Beretta / Predsednik SSO Bandelj na obisku v Ljubljani s predstavniki FUEN-a

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme