“Upanje obstaja!”

Piše: Jurij Paljk

OGLEJ / Praznovanje zavetnikov naše dežele sv. Mohorja in Fortunata

“Upanje obstaja, seveda je upanje, posebno mladi so tisti, ki na svet gledajo drugače, si želijo miru, razumevanja in složnosti,” je dejal na praznik sv. Mohorja in Fortunata na trgu pred baziliko v Ogleju v ponedeljek, 12. julija 2021, latinski patriarh iz Jeruzalema msgr. Pierbattista Pizzaballa, ko je zbrane nagovoril pred slovesnim bogoslužjem. Z njim sta se pogovarjala goriški nadškof msgr. Carlo Roberto Maria Redaelli in kolega Mauro Ungaro, ki je patriarha iz Jeruzalema tudi predstavil. Goriški nadškof ga je prosil, da v Ogleju prisotnim pove, kakšno je stanje danes v Sveti deželi in še posebej v Jeruzalemu. Patriarh msgr. Pizzaballa je govoril v vsem razumljivem jeziku in je jasno povedal, da je politično stanje danes zelo napeto, saj prevladuje vedno bolj desnica, kar ne obeta nič dobrega. Poudaril je, da je Jeruzalem “trikrat sveto mesto”, saj je sveto mesto kristjanov, judov in muslimanov, a danes se v svetu govori o Jeruzalemu samo kot o političnem kriznem žarišču, kar je zgrešeno, saj bi morali govoriti tudi o medverskem dialogu, ki je izjemno pomemben. Če kristjani ločujemo politično življenje od verskega, pa tega ni mogoče reči ne za jude, še manj pa za muslimane, kar je za nekoga pravica, je za drugega krivica, to je na videz brezizhoden labirint, v katerega je ujet Jeruzalem. “Obstaja zgodovina in tam, kjer je zgodovina, mora biti tudi geografija. Če obstaja dogodek, mora biti tudi kraj, na katerem se je zgodil,” je bil slikovit patriarh, ki je tako pokazal na ključen problem: kar je za nekoga okupacija, je za drugega pravica; kar je za nekoga domovina, je za drugega kraj, na katerega ne sme. Tudi za nas kristjane je Jeruzalem pomemben, ker obiskujemo kraj, nam pomeni veliko, kot pomeni drugim. Danes je glavni problem to, da tako Izraelci kot Palestinci imajo Jeruzalem za svoje mesto, tu se rojevajo konflikti … Patriarh vidi rešitev le v tem, da bi bil v prihodnje Jeruzalem univerzalno mesto, mesto za vse veroizpovedi. “Ne moreš biti otrok, če nimaš matere, mati Cerkev iz Jeruzalema je izjemnega pomena za kristjane, kot je skupno vsem trem monoteističnim veroizpovedim Jeruzalema to, da v Jeruzalemu vsi molijo,” je slikovito povedal patriarh in se zavzel za Jeruzalem, ki bo kraj, kjer bo vsak sprejet, kraj sožitja. Za nas kristjane pa je pomemben kot kraj, v katerega je treba romati in zanj moliti, moliti za mir.

Zvečer je patriarh daroval v baziliki sveto mašo, ob njem so bili škofje naše dežele, iz Veneta in Avstrije, iz Slovenije je prišel ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, iz Celja novoimenovani škof msgr. Maksimilijan Matjaž, koprsko škofijo je zastopal vikar msgr. Slavko Rebec, navzoči so bili tudi škofov vikar za slovenske vernike goriške nadškofije g. Karel Bolčina, izjemno veliko duhovnikov in ves politični vrh naše dežele, tudi slovenska senatorka Tatjana Rojc. Zaradi pandemije je bilo malo vernikov. 

V jutranjih urah je patriarh iz Jeruzalema obiskal Sveto Goro in baziliko, se srečal s slovenskim metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom in upraviteljem bazilike p. Bogdanom Knavsom.

Preberi tudi

Končno so počitnice spet tu!

Kristjani in družba

“Skupaj v istem čolnu”

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme