“Upam, da bodo ljudje ob moji glasbi uživali toliko, kot sam uživam v pisanju”

Piše: Urška Petaros

POGOVOR / Matej Sancin, mlad glasbenik

Za uspešno glasbeno kariero je treba veliko truda. Veliko kilometrine, vaj, izobraževanja … Tega se zaveda tudi Matej Sancin, 23-letnik z Opčin, ki se je odločil, da bo svoje življenje namenil glasbi. Prejšnji teden je z umetniškim imenom Mathei izdal svoj prvi singel Cult. Ob začetku njegove samostojne glasbene poti smo se odločili, da se z njim pogovorimo o njegovih glasbenih izbirah, novi pesmi in konjičkih.

Pesmi Cult glasbenika Mathei lahko prisluhnete na Spotifyju in Youtubu, ta teden pa bo ugledal luč sveta tudi njen videospot.

Kdaj se je začela tvoja glasbena pot?

Ko sem bil star deset let. Vpisal sem se h godbi v Trebče, kjer sem študiral bobne. Potem sem zamenjal profesorja in se vpisal na Glasbeno matico v Trstu, nato pa še na konservatorij Tartini v Trstu, kjer sem veliko let študiral klasična tolkala. Igral sem tudi v več glasbenih skupinah. Prvi bend sem imel na srednji šoli. To je bila Uopenska mularija, kjer sem igral dve leti. Po tej prvi izkušnji sem igral v več bendih, malo tu, malo tam. Moja glavna skupina pa je bila Rêver, ki sem jo ustanovil skupaj s prijateljem Francescom, z njimi smo igrali kar šest let. Nastopili smo na veliko koncertih, izdajali smo svoje pesmi in spoznali res veliko osebnosti, tudi nekatere znane, kot Robyja Fachinettija, nekdanjega pevca benda Pooh, in Francesca Gabbanija, ki je tisto leto zmagal Sanremo. Bili smo res navdušeni, da smo spoznali pevce takega nivoja.

Kdaj si se odločil za solo kariero?

Z bendom smo se razšli pred dvema letoma. Ostal sem sam in veliko časa sem premišljeval, kaj naj naredim s svojo glasbo, saj besedila in pesmi pišem sam. Imel sem kar veliko pesmi in projektov v glavi. Toliko sem razmišljal, koga bi lahko poklical v novi bend, da sem se odločil, da ne bom več izgubljal časa in bom začel sam. Zanimivo je, da čeprav sem toliko let igral bobne, sedaj pojem.

Si se učil tudi petja?

Že od mladih let rad prepevam, vendar sem se pred dvema letoma odločil, da se bom resno ukvarjal tudi s petjem in študiral kar s tremi različnimi profesorji.

Kaj pričakuješ od svoje glasbene poti?

Moja glasba mi daje zelo veliko veselja in tudi navdiha v vsakdanjem življenju. Upam, da jo bo slišalo čim več ljudi in da se bodo poslušalci lahko v mojih pesmih in glasbi prepoznali in uživali toliko, kot sam uživam v pisanju.

Moje sanje so igrati na čim več koncertih pred občinstvom, in da bi se s svojo glasbo zmogel preživljati. To bi bile res sanje mojega življenja.

Kako to, da si se odločil, da boš glasbo ustvarjal v angleščini?

Petje v angleščini ni bila izbira, prišlo mi je kar spontano. Že veliko let berem, pišem in gledam filme in dokumentarce v angleščini, tako da mi je angleški jezik zelo blizu. Glede na to, da bi se glasbeno rad ukvarjal v tujini, mislim, da mi je petje v angleščini v pomoč tudi pri tem.

V katerem žanru je napisana komaj izdana pesem?

Ker je pesem zelo posebna, rad pustim poslušalcu samemu, da pove, kateri žanr je, ker je skupek več žanrov. Če moram povedati svoje mnenje, bi rekel, da je skupek alternativnega rocka in elektroničnega stila.

Katero je sporočilo pesmi?

Sporočilo je lahko res raznoliko: oseba, ki to pesem posluša in bere tekst, si lahko sama razlaga besedilo na več načinov. Čeprav nekatere osebnosti lahko na videz izgledajo prazne ali monotone, je v njih veliko bogastvo. Vendar je potrebno nekaj, da sprožimo to bogastvo, kar je lahko dogodek, spomin, emocija ali druga oseba.

Kljub temu da si za besedilo in melodijo pesmi poskrbel sam, si vseeno še s kom sodeloval pri njej?

S prijateljem Jacopom Durisottijem, na koncu faze produkcije, čeprav tudi za produkcijo poskrbim sam, saj na konservatoriju študiram elektronsko glasbo in nove tehnologije. Učim se tudi glasbeno produkcijo, ki jo delam sam na svojem računalniku.

Kaj se učite pri študiju elektronske glasbe in novih tehnologij?

Študij je zelo raznolik, saj se ukvarja z raznimi panogami, kot so snemanje, glasbena režija, glasbena produkcija itd. Veliko predmetov sproža tudi kreativnost pri študentu, kot na primer Sound Design, kjer se učimo, kako na fantazijske načine ustvariti vse tipe zvokov (kot so zvoki, ki jih slišimo v filmih, npr. lazerjev in svetlobnih mečev v filmih Star Wars).

Kje črpaš navdih za svoje ustvarjanje?

Navdih za ustvarjanje pesmi dobim res povsod, saj včasih začnem s tekstom, drugič pa z glasbo. Navdih dobim lahko na primer iz kateregakoli zvoka, osebnega dogodka ali drugih pesmi, ki jih poslušam.

Za konec: s čim se rad ukvarjaš v prostem času?

Obiskujem glasbeno akademijo elektronske glasbe in novih tehnologij na konservatoriju v Trstu in sem res navdušen nad svojo izbiro. Po končanem tukajšnjem študiju bi zelo rad odpotoval v tujino in tam nadaljeval študij in izobraževanje.

Če ne študiram, pa pišem melodije, tako da mi glasba vzame velik del dneva, vendar sem zato vesel, ker sem na ta način produktiven s tem, kar je tudi moja največja ambicija.

Razen z glasbo pa se zelo rad ukvarjam s športom, rade volje treniram in hodim na pohode ter zelo rad berem.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme