Umrl je upokojeni koprski škof Metod Pirih

Fotografije: STA

V prostorih dijaškega doma v Vipavi, kjer je preživljal zadnja leta, je danes umrl upokojeni koprski škof Metod Pirih, so sporočili iz koprske škofije. Pirih je bil imenovan za koprskega škofa pomočnika leta 1985, škofijo pa je kot škof ordinarij vodil od leta 1987 do upokojitve leta 2012. Znan je bil po svoji blagosti in dialoški drži.

Pirih se je rodil 9. maja 1936 v Lokovcu. Po osnovni šoli v domačem kraju je obiskoval klasično gimnazijo v pazinskem semenišču, kjer je leta 1956 maturiral. V Ljubljani je v letih 1956-1963 študiral na teološki fakulteti in vmes opravil dvoletni vojaški rok. Nadškof Jože Pogačnik ga je 29. junija 1963 posvetil v duhovnika. Po posvečenju je bil eno leto kaplan v Solkanu, nato pa deset let tajnik škofa Janeza Jenka. Leta 1974 je odšel na podiplomski študij v rimski Teresianum, kjer je dosegel magisterij z nalogo na temo Duhovnikovi sodelavci v Cerkvi na Slovenskem.

Od leta 1976 do leta 1984 je bil spiritual oz. duhovni voditelj v bogoslovnem semenišču v Ljubljani, leta 1984 pa je nastopil službo generalnega vikarja v Kopru. 25. marca 1985 je bil imenovan za koprskega škofa pomočnika. 16. aprila 1987 pa je postal škof ordinarij koprske škofije in v duhu škofovskega gesla »Vate zaupam« opravljal to službo petindvajset let. Odpoved tej službi je 26. maja 2012 sprejel papež Benedikt XVI. in za njegovega naslednika imenoval pomožnega škofa msgr. dr. Jurija Bizjaka. Msgr. Pirih je rad prihajal na Goriško, kjer je bil tudi zelo priljubljen. Nepozabna so bila številna romanja vernikov obmejnih škofij, zlasti na Sveto Goro in Barbano, ki se jih je vedno rad udeleževal.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme