Umrl je slikar Ted Kramolc

V Torontu, kjer je živel ves čas po drugi svetovni vojni, je v torek, 3. septembra, v 92. letu starosti umrl slikar Božidar Ted Kramolc. V Kanadi se je uveljavil kot arhitekt za notranjo opremo, predvsem pa kot slikar in grafik, njegova dela so uvrstili v najpomembnejše kanadske nacionalne likovne zbirke.
Božidar Ted Kramolc je, da bi obdržal živo vez z domovino in slovenskim jezikom, pisal tudi kratke zgodbe in romane. Medtem ko je bil v diaspori znan in cenjen, je v Sloveniji postal znan šele po osamosvojitvi, veliko zaslug za njegovo ponovno rojstvo v domovini ima Nova revija, ki je izdala njegove romane, ter direktorica ajdovske Pilonove galerija dr. Irene Mislej, ki ga je predstavila z obsežnimi razstavami in zapisi pri nas. Tako je gostovala razstava, ki jo je s slikarjem pripravila dr. Irene Mislej, v mesecu maju leta 2011 tudi v našem prostoru, in sicer v likovni galeriji Ars na Travniku v Gorici. Odprtja se je udeležil tudi sam slikar, ki je malo pred tem imel odmevno razstavo s posebnim kulturnim večerom v Pilonovi galeriji v Ajdovščini. Božidar Ted Kramolc je bil odličen slikar in risar, sicer po poklicu arhitekt, zaveden Slovenec in mehka umetniška duša.
Spominjamo se, da je v Ajdovščini Ted Kramolc med drugimi likovnimi deli razstavil tudi nevsakdanjo Zadnjo večerjo, na kateri je namesto apostolov okrog Kristusa umestil delavce. Na vprašanje, zakaj je naslikal umetniško delo s tako močno socialno sporočilnostjo, je Ted Kramolc povedal, da je to poklon vsem “težakom”, fizičnim delvcem, za katere nam je sam dejal, da goji globoko spoštovanje do njih, saj je sam z bratom ob prihodu v Kanado takoj po drugi svetovni vojni moral leto dni z njimi graditi železnico in je od takrat ostal navezan na delavce in težake, ki niso imeli take sreče, kot sta jo imela z bratom, saj sta onadva v Kanadi dokončala univerzo, brat je postal znan kirurg, on pa slikar in arhitekt.
Božidar Ted Kramolc se je rodil leta 1922 v Podgorici nad Šentvidom v Ljubljani. Njegov oče je bil znameniti skladatelj, muzikolog in zbiralec ljudskih napevov Luka Kramolc. Že med šolanjem na ljubljanski realki se je odločil za poklic slikarstva, a mu je študij slikarstva v Pragi preprečila vojna, zato se je vpisal na študij arhitekture pri profesorju Jožetu Plečniku. Obiskoval je razne zasebne slikarske šole pri Božidarju Jakcu, Matiji Šviglju, Mateju Sternenu in Marjanu Tršarju. Dvakrat je bil poslan v koncentracijsko taborišče Gonars. Tik pred koncem vojne je skupaj z bratom Nikom odšel iz Slovenije na Koroško, od koder je leta 1948 odpotoval v Kanado. Tam se je po obveznem enoletnem delu na železnici vpisal na Umetnostno akademijo v Ontariu. Po končanem študiju je dolgo opravljal delo oblikovalca notranje opreme v pomembnem kanadskem biroju Royal Trust. Imel je vrsto samostojnih in skupinskih razstav v Kanadi in ZDA.
Njegov roman Tango v svilenih coklah je bil leta 2003 nominiran za nagrado kresnik za najboljši roman.
JUP

V mesecu maju leta 2011 smo lahko občudovali njegova dela turid v galeriji Ars na Travniku v Gorici.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme