Aktualno

Umrl je prof. Tomaž Pavšič

Umrl je prof. Tomaž Pavšič

Včeraj je v Kliničnem centru v Ljubljani umrl naš prijatelj prof. Tomaž Pavšič, ki je deloval tudi kot konzul Republike Slovenije v Trstu, predvsem pa se je vedno zavzemal za demokracijo, svobodo in slovenstvo.

Rodil se je v Otaležu na Cerkljanskem leta 1931, okusil je črni fašizem, ki ga je zaznamoval za vse življenje. Diplomiral je iz slavistike v Ljubljani in se zaposlil na Tolminskem, delal pa je tudi v Goriškem muzeju kot kustos, bil je tudi vodja enote v Tolminu.

“Poznan je tudi v političnih krogih, bil je med prvimi primorskimi izobraženci, ki so se aktivno vključili v osamosvojitvene procese. Na volitvah aprila 1990 je sodeloval kot član Slovenske demokratične zveze v koaliciji demokratičnih strank združenih v DEMOS. Izvoljen je bil za poslanca v Zboru občin kot predstavnik idrijske občine v Skupščini Republike Slovenije. Istega dne je bil izvoljen tudi za podpredsednika Skupščine Občine Idrija. Postal je prvi idrijski nepoklicni poslanec v slovenskem parlamentu. Zavzemal se je za interese Idrijsko-Cerkljanske regije, med drugim je zahteval obnovo prometnice med Logatcem in Tolminom, ki se tudi na njegov predlog danes imenuje Keltika. Leta 1991 je, takoj po enajstdnevni vojni za Slovenijo, v Aosti predaval o Sloveniji in njenem položaju. Tam ga je kot predstavnika nove republike Slovenije sprejel takratni papež Janez Pavel II. Leta 1993 je postal vicekonzul na Slovenskem generalnem konzulatu v Trstu. Bil je prvi slovenski predstavnik v Trstu, ki ga je imenovala nova država Slovenija in ni bil kader nekdanje SFRJ. Leta 1997 se je upokojil,” piše v geslu o njem na spletnem portalu Primorci.

Bil je eden temeljnih piscev za idrijsko revijo Kaplje, ki je veljala v svinčenih časih za eno najboljših slovenskih revij.

Posebno pomembno je njegovo delo v prid nas, Slovencev, ki živimo v Italiji, sodeloval je z Goriško Mohorjevo družbo in drugimi ustanovami, predvsem pa je bil nepogrešljiv na vsakoletnem romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah, kamor je bil prav on prinesel prvo slovensko zastavo.

V uredništvu Novega glasa se ga bomo spominjali s hvaležnostjo, saj je bil naš dragocen sodelavec.

Naj počiva v miru in večna Luč naj mu sveti!

JUP

10.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!