Aktualno

Umrl je prof. Tomaž Pavšič

Umrl je prof. Tomaž Pavšič

Včeraj je v Kliničnem centru v Ljubljani umrl naš prijatelj prof. Tomaž Pavšič, ki je deloval tudi kot konzul Republike Slovenije v Trstu, predvsem pa se je vedno zavzemal za demokracijo, svobodo in slovenstvo.

Rodil se je v Otaležu na Cerkljanskem leta 1931, okusil je črni fašizem, ki ga je zaznamoval za vse življenje. Diplomiral je iz slavistike v Ljubljani in se zaposlil na Tolminskem, delal pa je tudi v Goriškem muzeju kot kustos, bil je tudi vodja enote v Tolminu.

“Poznan je tudi v političnih krogih, bil je med prvimi primorskimi izobraženci, ki so se aktivno vključili v osamosvojitvene procese. Na volitvah aprila 1990 je sodeloval kot član Slovenske demokratične zveze v koaliciji demokratičnih strank združenih v DEMOS. Izvoljen je bil za poslanca v Zboru občin kot predstavnik idrijske občine v Skupščini Republike Slovenije. Istega dne je bil izvoljen tudi za podpredsednika Skupščine Občine Idrija. Postal je prvi idrijski nepoklicni poslanec v slovenskem parlamentu. Zavzemal se je za interese Idrijsko-Cerkljanske regije, med drugim je zahteval obnovo prometnice med Logatcem in Tolminom, ki se tudi na njegov predlog danes imenuje Keltika. Leta 1991 je, takoj po enajstdnevni vojni za Slovenijo, v Aosti predaval o Sloveniji in njenem položaju. Tam ga je kot predstavnika nove republike Slovenije sprejel takratni papež Janez Pavel II. Leta 1993 je postal vicekonzul na Slovenskem generalnem konzulatu v Trstu. Bil je prvi slovenski predstavnik v Trstu, ki ga je imenovala nova država Slovenija in ni bil kader nekdanje SFRJ. Leta 1997 se je upokojil,” piše v geslu o njem na spletnem portalu Primorci.

Bil je eden temeljnih piscev za idrijsko revijo Kaplje, ki je veljala v svinčenih časih za eno najboljših slovenskih revij.

Posebno pomembno je njegovo delo v prid nas, Slovencev, ki živimo v Italiji, sodeloval je z Goriško Mohorjevo družbo in drugimi ustanovami, predvsem pa je bil nepogrešljiv na vsakoletnem romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah, kamor je bil prav on prinesel prvo slovensko zastavo.

V uredništvu Novega glasa se ga bomo spominjali s hvaležnostjo, saj je bil naš dragocen sodelavec.

Naj počiva v miru in večna Luč naj mu sveti!

JUP

10.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Za slovenski glas

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!