Umrl je poslednji ustanovitelj Doma Emil Cencig

V nedeljo, 9. decembra 2012, je v bolnišnici v Šentvidu ob Tilmentu (San Vito al Tagliamento) umrl g. Emil Cencig. Rojen je bil 25. decembra 1925 v Čarnem vrhu, posvečen pa 29. junija 1949, je ta beneški čedermac svoje življenje posvetil Bogu in ljudem tako, da se je boril za pravice Slovencev v videmski pokrajini. Z g. Mariom Laurencigom in msgr. Valentinom Biritigom je leta 1966 ustanovil verski list Dom. Kot dušni pastir je pol stoletja služil v Gorenjem Tarbiju, najvišjem zaselku občine Srednje/Stregna, od koder se je v dom za ostarele umaknil leta 2006. Na Božič bi dopolnil 87 let. Pogreb je bil v sredo, 12. decembra, popoldan v Gorenjem Tarbiju.
Spomnimo se besed odgovornega urednika Doma msgr. Marina Qualizze, ki je leta 2006 opisal njegovo pot. Leta 1967, pri 32 letih, se je Cencig iz Karnije vrnil v rodno Benečijo in postal duhovnik v vasi, polni otrok in ljudi. S pogumom in veliko dobre volje je začel delati za ljudi, in to pri dveh temeljnih prvinah, ki sta Benečane najbolj povezovali: vera in kultura. “Dobro je vedel, da če se odtrga ena od druge, potem vse pade na tla in ju je težko spet povezati”. Tistega leta je bilo na prvi petek v mesecu v cerkvi toliko ljudi, kot drugod za Veliko noč.
Qualizza se spominja veselja in lepega vzdušja, ki sta vladali med tarbijskimi verniki. Veliko deklic se je odločilo za redovništvo, večinoma so delale v Vidmu pri sestrah “Dimesse”. Leta 1973 je svojo odgovornost razširil še na faro v Oblici, ki jo je do takrat vodil g. Janez Zupančič, ob smrti g. Lavrenciga leta 1989 je prevzel še dreško in štoblansko faro.
Glede kulturnega dela je bil Cencig eden izmed organizatorjev in pomembnih govorcev srečanj na Kamenici. Svoj študij je opravil najprej v Padovi, kjer je diplomiral iz pastoralnih in liturgičnih ved, nato pa se izpopolnil še z doktoratom iz prava. Želel je bolj natančno “spoznati zakone in njih poti, s katerimi bi lahko močno branil pravice naših ljudi”. Pri Sv. Štoblanku je Lavrencig pred več kot 45 leti dal pobudo za ustanovitev verskega lista. Pridružil se mu je g. Birtig kot svetovalec, prav on je izbral tudi ime “Dom”, Cencig pa je skrbel za organizacijo. S svojim življenjskim delom je znal povezati vero in kulturo, religijo in znanje, tako da ga ob njegovi smrti štejemo za enega tistih duhovnikov, ki so veliko dali za beneško skupnost.
Uredništvo petnajstdnevnika Dom, kateremu se pridružujemo, se mu zahvaljuje za njegovo življenjsko delo.

In memoriam

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme