Umrl je nekdanji politik in gradbenik Ivo Hvalica

Fotografije: STA

V 87. letu starosti je po hudi bolezni umrl nekdanji poslanec Ivo Hvalica, poročajo mediji. Bil je poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora in je pomembno zaznamoval slovensko politiko v prvih letih samostojnosti. Hvalica se je rodil leta 1936 v Kanalu, po poklicu je bil gradbenik. Leta 1989 se je včlanil v Socialdemokratsko zvezo Slovenije (SZDS), ki se je pozneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), današnjo SDS. Postal je tudi član strankinega predsedstva.

Leta 1992 je postal poslanec v prvem sklicu državnega zbora (1992 do 1996). Nadomestil je predsednika stranke Janeza Janšo, ki je postal minister za obrambo. Poslanec je bil tudi v drugem sklicu, med letoma 1996 in 2000. Kot poslanec je bil znan kot kritičen in neumoren govornik. Ob obstrukciji zakona o privatizaciji igralnic leta 1995 je govoril več kot štiri ure, kar je najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta.

Ivo Hvalica je bil zelo navezan na naše kraje in na Slovence v Italiji. Večkrat je bil gost v Kulturnem centru Lojze Bratuž in na splošno na prireditvah v zamejstvu.

 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme