Umrl je duhovnik Lucio Gridelli

Piše: Ivo Jevnikar

Bil je živahen, odprt in delaven dušni pastir

V 93. letu starosti je v tržaški bolnišnici 5. februarja preminil znani tržaški duhovnik, šolnik in skavtski ter študentski duhovni vodja Lucio Gridelli, ki je 14. januarja dočakal železno mašo. Zadnja leta ga je prizadelo več bolezni, zato je bil od lanskega decembra v domu Mater Dei.

Bil je živahen, odprt in delaven dušni pastir. Ko je bil razrešen vseh služb, je skoraj do konca vrsto let tedensko pošiljal po elektronski pošti svoje komentarje nedeljske božje besede kakim 800 nekdanjim gojencem, skavtom in znancem. Avgusta 2019 je bil še zadnjič na taboru z volčiči 2. tržaškega stega AGESCI, oktobra lani se je odločil, da zaradi težav z vidom ne bo več vozil avtomobila, že nekaj let pa tudi ni več plezal v Dolomitih …

S skavtskim imenom Baloo je bil desetletja dejaven pri skavtih na Tržaškem in na državnih tečajih za voditelje. Rimsko vodstvo organizacije AGESCI mu je jeseni 2019 izreklo slovesno zahvalo.

Gospod Gridelli se je rodil 10. julija 1928 v Trstu, v duhovnika je bil posvečen leta 1951, leta 1967 pa je diplomiral še iz fizike. Nekaj časa je bil tajnik škofa Antona Santina, nato je služboval v Rojanu, pri Sv. Justu in v župniji sv. Petra in Pavla. Poučeval je v tržaškem semenišču in v državnih šolah, svojčas je bil tudi podravnatelj zavoda Villaggio del Fanciullo na Opčinah, kaplan tržaških gasilcev in predsednik škofijskega zavoda za vzdrževanje duhovščine.

Pod škofom Lovrencem Bellomijem je leta 1983 s sedmimi profesorji osnoval študentsko pastoralno službo na tržaški univerzi in bil njen duhovni vodja 27 let. Ko so leta 1990 zraven univerze odprli škofijski študentski dom Zavetišče Srca Jezusovega (Rifugio Cuor di Gesù), si je tam ob kapeli in prostorih za zbiranje uredil bivališče, kjer je ostal do leta 2015, ko se je preselil v župnišče pri Sv. Vincenciju.

Pod škofom Evgenom Ravignanijem je do leta 2008 vodil Škofijsko službo za kulturo, ustanovljeno leta 1999. To so bila zelo plodna leta dialoga tudi idejno različno usmerjenih predstavnikov katoliške in širše skupnosti, s študijskimi srečanji v Trstu in z znamenitimi poletnimi seminarji v kraju Borca di Cadore (s tiskanimi zborniki predavanj in posegov). Nanje je vedno vabil tudi Slovence. Sadova omenjenega delovnega telesa, ki je brez slovesa zamrlo leta 2010, sta bili tudi zgodovinska monografija več avtorjev Cattolici a Trieste iz leta 2003, ki jo je uredil Guido Botteri, in raziskava o vernosti mladih v Trstu, ki jo je za Opazovalnico družbe in vere Treh Benečij iz Vicenze s sodelavci opravil Alessandro Castegnaro in je objavljena v knjigi Religione in standby (2008).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme