“Umetnost in vsakdanjost se morata prepletati”

Piše: Kat

NŠK / Odprtje razstave Vesne Benedetič

V Knjižnici Damirja Feigla bodo do 15. decembra na ogled ilustracije umetnice Vesne Benedetič. S svojo razstavo z naslovom another world is possible!, katere odprtje je potekalo v petek, 17. novembra, nam umetnica ponazarja svojo vizijo lepšega, barvitega, nežnega sveta. Razstavo sta priredili NŠK in KB Delniška Družba S.p.A. in je del projekta Art Vitrina Trgovski, ki predstavlja mlade umetnike in mojstre iz zbirke KB Delniška Družba S.p.A. Po uvodnem pozdravu Alexa Devetaka se je z umetnico pogovarjala kuratorka projekta Klavdija Figelj.

“Ilustracija je naravni zaveznik temu prostoru in knjigam, ki se tu nahajajo,” je dejala kuratorka, ki je navzočim razložila, da so ilustracije Vesne Benedetič prave risane zgodbe in živijo svoje življenje tudi izven knjig. Umetnica je študirala v Ljubljani pri profesorju in akademskem slikarju Savu Sovretu, o katerem pravi, da je bil njen maestro, ki jo je naučil nekaj bistvenega, naučil jo je gledati, odprl ji je oči. Ilustracij se je kasneje lotila čisto slučajno: Gigi Abram, dolgoletni urednik otroške revije Galeb, je potreboval majhno ilustracijo in ona je šla tisti trenutek mimo – tako se je začela njena ljubezenska zgodba s “slikovnimi pripovedmi”. Z revijo Galeb je umetnica sodelovala skoraj dve desetletji in je pred kratkim začela ponovno sodelovati, že vrsto let pa ilustrira tudi za revijo Pastirček. “Preko ilustracij lahko doživljam svojo vizijo sveta in jo tudi lahko ponudim drugim. Še posebej v teh časih, ki so zelo temačni, mislim, da je prav, da mečemo v eter tudi nekaj bolj pozitivnega,” pravi umetnica, ki z barvami, oblinami teles svojih likov in njihovim nežnim pogledom na svet deli z vsemi, še posebno z najmlajšimi, pristno umetnost in lepoto.

O učinku, ki ga imajo posamezne barve na gledalca, se je izučila v Milanu: “Vsaka barva ima svoj gib: modra gre noter, rumena gre ven.” Barva ima namreč višjo vibracijo od zvoka, ljudje pa se učinka barv veliko manj zavedamo, lahko pa si z njimi olepšamo življenje. Leta 2014 je Vesna Benedetič ustanovila tudi zavod za mreženje umetnosti pod imenom ramatou, tj. rdeči vrabček iz Senegala, ki prinaša srečo in je v njenih ilustracijah skoraj vedno prisoten, sodelovala pa je tudi pri projektu, v sklopu katerega je pripravila 27 panojev s svojimi ilustracijami za pediatrično bolnišnico Burlo Garofolo v Trstu – barve Vesne Benedetič pridejo tudi do tistih otrok, ki jih najbolj potrebujejo.

“Umetnost in vsakdanjost se morata prepletati, ker umetnost naredi človeka plemenitega,” pravi umetnica. V prostoru njene domišljije se rojevajo slikovne pripovedi, ki marsikomu lepšajo vsakdan.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme