Umetnost in družba sta tako povezani, da ena ne more obstajati brez druge

Kinoatelje / 21. filmski festival Poklon viziji

O prvem delu 21. filmskega festivala Poklon viziji, letos v znamenju Prvih Poletov, platforme za razvijanje novih filmskih govoric, je na tiskovni konferenci spregovoril Aljaž Škrle. Srečanje je bilo na sedežu Kinoateljeja na goriškem Travniku v ponedeljek, 5. oktobra, vodila pa ga je vodja festivala Mateja Zorn. Prvi Poleti so od petka, 2. oktobra, potekali na Mostovni v Novi Gorici, kjer so odprli razstavo Prostori v prostoru študentov Akademije za umetnost Univerze v Novi Gorici, odvijalo pa se je tudi Praznovanje 100. obletnice filma Kabinet dr. Kaligarija. Ekipo, ki stoji za oblikovanjem programa, sestavljajo: Sandra Jovanovska, Aljaž Škrlep, Dora Ciccone in Sara Brollo. Kratki filmi in glasbeni videospoti so se potegovali za nagrado strokovne žirije za kratke filme, ki jo je osvojila mlada francoska filmska ustvarjalka Lise Rémon s svojim At the other end of the table, in nagrado publike za najboljši glasbeni videospot, ki jo je letos prejel No Walk, No Talk avtorice Neli Maraž.
V  ponedeljek sta bila “dan odprtih vrat” in voden ogled Hiše filma v Gorici, za tem pa seminar “Kinematografi kot inovativna kulturna središča”. Kako je lahko kino tudi v 21. stoletju središče skupnosti tudi na Goriškem? S kakšnimi pristopi lahko ljudem prinaša sveže izkušnje, kako lahko izobražuje nova občinstva? O tem so razpravljali domači in tuji gostje, predstavniki kinematografov, filmskih festivalov ter producenti. Srečanje o vizijah razvoja filmske kulture pripravlja Zavod Motovila v sodelovanju s Kinoateljem in v koprodukciji s Centrom za kreativnost v sklopu konzorcija PRO KUS, ki se zavzema za prenos veščin in znanja ter profesionalizacijo v kulturnem in ustvarjalnih sektorjih. O tem je na tiskovni konferenci spregovorila Ines Kežman.
Monografski del festivala postavlja letos v ospredje filmskega mojstra, ki je prepričal s svojim celotnim opusom. Že enaindvajsetič zapored bo Kinoatelje podelil mednarodno nagrado Darka Bratine. Prejmejo jo filmski ustvarjalci iz vsega sveta, ki s svojim delom kritično osvetlijo razmere v družbi, v kateri živimo. To poslanstvo v svojem opusu igranih filmov z izjemno predanostjo uresničuje srbski režiser Srdan Golubović. Golubović je glavni gost in protagonist letošnjega festivalskega dogajanja, ki bo potekalo vse do 11. oktobra, svečana podelitev nagrade Darko Bratina pa bo v torek, 6. oktobra, ob 19.30 v Kulturnem domu Nova Gorica s slovensko predpremiero zadnjega nagrajenčevega filma Oče (Otac, 2020). Čez dan pa bo v novogoriškem Kulturnem domu zaživel tradicionalni masterclass, ki ga bo vodil Srdan Golubović.

Patricija Maličev, selektorka in programska sodelavka festivala, je na srečanju spregovorila o njem: “Srdan sodi v okvir vizije Darka Bratine, se pravi razumevati družbo s pomočjo filma.” Sam avtor se je na srečanju zahvalil Kinoateljeju in povedal, da mu je v veliko čast, da je letošnji prejemnik nagrade Darka Bratine. Poklonil se je njegovemu spominu, povezuje ga z vrednotami, ki so mu blizu. Zanj je Bratina po eni strani simbol ljubezni do filma, po drugi pa simbol levičarskega socialnega angažmaja – ideja levice je nekaj, s čimer je Golubović rojen. Njegovi filmi slikajo družbo, v njih vodi dialog z družbo, išče njene humanistične vrednote. Bivanje z umetnostjo je po njegovih besedah proces, v vsakem filmu pa hoče pokazati nekaj novega o svetu, v katerem živi – umetnost in družba sta tako povezani, da ena ne more obstajati brez druge.
V sredo, 7. 10., se bo festival preselil v prestolnico, kjer bosta na sporedu dve projekciji Golubovićevih filmov. V Slovenski kinoteki bodo ob 18. uri simbolično predvajali nagrajenčev prvi celovečerni film Absolutnih 100 (Apsolutnih 100, 2001), krog pa bo sklenjen v Cankarjevem domu ob 20.30 s slovensko premiero Golubovićevega zadnjega filma Oče (Otac, 2020) – v sodelovanju s filmskim festivalom Liffe. Na obeh projekcijah bo prisoten tudi avtor, s katerim bo pred filmom potekal pogovor, za tem bo na sporedu še nagrajeni kratki film Prvih Poletov, januarja pa bo v Trstu na festivalu Trieste Film Festival italijanska premiera tega filma.
V naslednjih dneh sledijo postojanke v Trstu, Izoli, Špetru in Vidmu, kjer bodo organizatorji predstavili še druge Golubovićeve filme in vsebine Prvih Poletov, ter izvedli delavnico o zvoku in filmu za najmlajše.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme