“Umetnik z roko in dušo”

Piše: DD Fotografije: DD

Gorica / Napoved antološke razstave del futurista Tullia Cralija

V četrtek, 11. aprila, bo pod večer v Muzeju sv. Klare v istoimenski goriški ulici odprtje velike antološke razstave, posvečene umetniku Tulliu Craliju z naslovom “Tullio Crali. Življenje za futurizem”, ki jo prireja občina Gorica in bo na ogled med 12. aprilom in 29. septembrom 2024 (urnik: petek, sobota in nedelja od 10. do 13. ure in od 15.30 do 19.30). Razstavljenih bo več kot 200 umetniških stvaritev, med katerimi so slike, kiparska dela, risbe, arhitekturni projekti, scenografije, oglasni plakati, sintetični posnetki, knjige ter druga eksperimentalna in inovativna Cralijeva dela. Na razstavi bo poseben oddelek posvečen delom iz let 1919-1929, ko se je rodil in razvil futurizem v naši deželi. Prikazane bodo slike, risbe in fotografije avtorjev, kot so Čargo, Carmelich, Černigoj, Claris, Cossar, Demanins, Dolfi, Farfa, Fattorello, Mix, Pilon, Pocarini, Sanzin, Spazzapan, Stepancic, Vucetich, Wulz, ki sestavljajo kompakten, a pomemben sklop umetnin, ki so širši javnosti malo poznane. Za to priložnost bodo izdali tudi italijanski in slovenski katalog.

Crali je bil velik in vsestranski umetnik, ki se je ob koncu 20. let prejšnjega stoletja pridružil futurističnemu gibanju in ostal futurist z vsem svojim raznolikim in sugestivnim umetniškim ustvarjanjem visoke kakovosti do konca svojega dolgega življenja. Rodil se je v kraju Igalo v današnji Črni gori leta 1910. Leta 1922 je z družino prispel iz Zadra v Gorico in tu živel do druge polovice 40. let. Nato se je, tudi kot učitelj umetnostne zgodovine, preselil v različna italijanska, evropska in svetovna mesta (Turin, Pariz, Kairo), pozneje je za svoje stalno bivališče izbral Milan, kjer je umrl leta 2000. V Gorici se je torej porodilo njegovo zanimanje za futurizem, predvsem pa za letala, letenje, nebo in vesolje. V prvih, osamljenih in nekoliko otroških srečanjih na robu letališča v Mirnu se je razvila strast, ki je zaznamovala njegovo plodno umetniško dejavnost na področju “aeroposlikave”. Carli velja za enega največjih tovrstnih italijanskih mojstrov: pesnik, umetnostni teoretik in ustanovitelj futurističnega gibanja Filippo Tommaso Marinetti je leta 1940, ob 22. beneškem umetnostnem bienalu, po radiu izjavil, da je med vsemi to “največji”. Zato je mlademu, šele 30-letnemu Craliju v Benetkah posvetil osebno razstavljalno sobo. Cralijeva izobrazba se je razvila v Gorici, zato je umetnik mestu izkazal svojo navezanost in naklonjenost s kulturnimi pobudami in znamenitimi slikami.

Mesto ob Soči se mu je v preteklosti že poklonilo, in sicer ob dveh velikih razstavah o futurizmu, v Palači Attems leta 1985 in na Goriškem gradu leta 2010, vendar pa prave antološke razstave še ni bilo. Možnost za to tokrat ponujajo projekt GO! 2025 ter štiri Cralijevi dediči, nekateri zbiratelji in javne ustanove.

Za prizorišče razstave je bil izbran Muzej svete Klare, ki je last občine in je že gostil kar nekaj pomembnih razstav.

Na razstavi bo na ogled 96 slik v različnih tehnikah, večinoma v oljni tehniki, pa tudi v temperi in akvarelu predvsem na platnu, pa tudi na mizi, lesonitu in papirju; poleg teh bo 36 risb, med katerimi so številni portreti italijanskih futuristov; nekatere pripravljalne skice za velike razstavljalne slike in 4 arhitekturne risbe, 6 lesenih nizkoreliefnih skulptur, poslikanih s srebrom, ki prikazujejo očete futurizma in Cralijeve navdihovalce, 9 izdelkov iz več materialov, ki so zelo zanimivi in izrazito avantgardni zaradi raznolikosti, 8 oglasnih plakatov, 8 modnih skic, 22 razstavnih katalogov in futurističnih knjig ter še marsikaj.

Na tiskovni konferenci 21. februarja na goriškem županstvu je prvi občan Rodolfo Ziberna z navdušenjem izjavil, da bo to prva velika umetniška razstava, ki jo občina Gorica prireja v pričakovanju na EPK2025. Šlo bo za edinstven dogodek, je dejal, “razstava vseh razstav”, ki se je močno veselijo ne le organizatorji, temveč tudi svojci, saj bo imela evropsko razsežnost. Občinski odbornik za kulturo Fabrizio Oreti je poudaril, da uprava ostaja zvesta trdiciji, obenem pa s pogledom uprtim v prihodnost, “na najlepši način se želimo prikazati pred vsem svetom”. In to jim lahko odlično uspe prav s Cralijem. Naše ozemlje je namreč izjemno bogato, na njem so delovali veliki umetniki državnega in mednarodnega slovesa. Največ je o Craliju in pripravi razstave povedal njen kurator, odv. Marino De Grassi, ki je med drugim prinesel goriški javnosti pozdrave umetnikove družine. Na ogled bodo odlična dela, je poudaril, ponudili so jih tudi znani zbiratelji, med njimi guverner dežele Veneto Luca Zaia. Crali je bil tudi športnik in atlet, iznajdljiv in ploden ustvarjalec, edinstven futurist, “umetnik z roko in dušo”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme