Ugledališčeni koncert BetON7 spet v Novi Gorici

Fotografije: Peter Uhan

Ugledališčeni koncert BetON7 bo na sporedu SNG Nova Gorica v petek, 10. junija 2022, ob 21.00 na odru atrija Mestne občine Nova Gorica.

Koproducenti: KD Teater na konfini, Grunt in Kolektivno gledališče Sakerdona Mihajlovića v sodelovanju s SNG Nova Gorica, MONG, KUD Morgan in Društvom humanistov Goriške. Tematska podstat projekta izhaja iz verzov primorske pesnice Pavle Medvešček (zbirka Kamnite misli), ki govorijo o uničevanju duha posoške doline, ki so ga tamkajšnjim prebivalcem stoletja predstavljala naravna staroverska svetišča, hkrati pa nam perspektiva pesnice pokaže tudi, kako najti smisel v spreminjanju vsega, v kar verjamemo, kljub katastrofi, ki je doletela skupnost. Projekt je nastal v dialogu z mladimi in starimi prebivalci Posočja in obeh urbanih središč, Nove Gorice in Gorice. Njihove zgodbe na temo svetega v urbanem prostoru so nastopajoči umetniki pretopili v multižanrsko zmes ambientalnega raziskovanja, neizprosnega rocka, lahkotnega funka, zasanjanih balad, jeznega rapa, prvinskega etna in kontemplativnega lamenta, ki popelje v davnino in nazaj.

“Želeli smo odpreti temo svetega v urbanih prostorih, se pravi, kaj je za današnjega človeka tega področja, tega mesta, sveto. Za izhodišče smo vzeli pesem Pavle Medvešček, ki govori o kamnih, ki so prišli iz svete gore Jelenk in Soške doline, ki so jih mleli v cementarni in so nato z njimi gradili mesta. Kaj je sveto v betonu, s katerim smo obkroženi, kar so iskali že naši predniki in kar zdaj mi iščemo, kaj je sveto za nas.” Pravi Maja Poljanec Nemec, igralka in avtorica besedil ter koncepta. Režiser je Miha Nemec, avtor glasbe Tomi Novak in Grunt. Nastopajo Anton Lorenzutti, Elisa Menon, Žiga Ipavec, Tilen Kravos, Rok Pavlin, Franc

Esco Ivone, Tomi Novak, Maja POljanec Nemec, Miha Nemec, Metka Knap.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme