Tvoj dom v Sloveniji

Piše: Katarina Visintin

Klub zamejskih študentov

Klub zamejskih študentov (KZŠ) je prostovoljna organizacija, ki združuje vse slovenske zamejce, ki svoj študij nadaljujejo na slovenskih univerzah. Klub je nastal pred šestimi leti v Ljubljani in je zelo aktiven z različnimi projekti, dogodki in sodelovanji. Vsako leto univerzitetni študentje organizirajo dan odprtih vrat, kjer bodočim študentom oz. maturantom slovenskih srednjih višjih šol v Italiji predstavijo slovenske univerze. Kasneje, po odločitvi, jim tudi pomagajo pri samem vpisu na fakulteto, pri birokratskih zadevah ob vselitvi v novo mesto ter nudijo različna posvetovanja.

Zaradi pandemije covida-19 je letos sprejem potekal po spletu. Študentje so se v sredo, 28. oktobra, povezali preko računalnikov in tako vzpostavili prve prijateljske stike. Letošnji začetek je bil za vse nove univerzitetnike precej težak, kajti spoznavanje novega okolja in ljudi preko spleta ni primerljivo z realnimi stiki, ki so v takih trenutkih bistvenega pomena. Kljub nenavadnemu pričetku šolskega leta upajo, da bo nadaljevanje polno novih dogodivščin, uspehov in zadovoljstva.

Tudi letošnji dan odprtih vrat je potekal po spletu. Klubovci so letošnjim maturantom predstavili študijske programe, ki jih nudijo slovenske univerze v Novi Gorici, Ljubljani, Mariboru in na Primorskem, v torek, 3. novembra.

Vredno je omeniti, da klub redno sodeluje s Klubom študentov Sežana (KŠS). Z njimi so prejšnje leto organizirali znano brucovanje oz. sprejemno srečanje za vse nove študente-bruce, turnir odbojke na mivki in kolesarski izlet oz. lov na zamejca, v sklopu Mladifesta. Leta 2016 je KZŠ postal član zveze ŠKIS, Zveze študentskih klubov Slovenije, ki povezuje vse mlade s področij slovenskih obmejnih držav, kot so Hrvaška, Italija, Avstrija in Madžarska. Zveza ŠKIS vsako leto v maju organizira Škisovo tržnico v Ljubljani. To je največja kulturno-zabavna prireditev, na kateri se vsi slovenski klubi predstavijo s svojo stojnico in se tako med seboj tudi spoznajo. Leta 2016 je zamejski klub tudi začel sodelovati z USZS-jem oz. Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Klub cilja na spoznavanje in sodelovanje z drugimi zamejskimi študentskimi organizacijami, s katerimi bi ustvarjali in uresničevali nove projekte. Prizadeva si tudi za čim širše prepoznavanje v slovenski javnosti. S prireditvami, kot je bilo lansko miklavževanje v Prebenegu, in izleti, kot je vsakoletni decembrski ZamejSKI dan, skuša povezovati mlade in z njimi ustvarjati skupne, nepozabne spomine.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme