TV oddaja Dve desetletji zaščitnega zakona 38/2001: od sprejetja do uporabe

Preteklega 14. februarja je minilo dvajset let od izglasovanja zaščitnega zakona za Slovence v FJk. Letošnji mejnik je dobra priložnost za analizo prehojene poti s pogledom v nazaj, za pregled današnjega stanja izvajanja zaščintih določil ter za razmislek o prihodnosti.

Z vsem nanizanim se spopada televizijska oddaja DVE DESETLETJI ZAŠČITNEGA ZAKONA 38/2001: od sprejetja do uporabeki jo podpisujeta Slovenski program in Slovenski informativni sporedi Deželnega sedeža Rai za FJk ob podpori in sodelovanju Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij. Na sporedu bo v nedeljo 28. marca 2021 ob 21. uri na programu Rai 3 bis (kanal 103) in v ponovitvi v četrtek 1. aprila ob istem času.

 

V 25-minutni oddaji se je namestnik glavnega urednika Slovenskih informativnih sporedov Deželnega sedeža Rai za FJk Fabio Gergolet pogovarjal s številnimi protagonisti zgodbe zaščitnega zakona od izglasovanja do danes. Svoja razmišljanja so pred kamero nanizali senatorja Stojan Spetič in Tatjana Rojc, predsednika SKGZ in SSO Ksenija Dobrila in Walter Bandelj, predsednik paritetnega odbora Marko Jarc, nekdanji tajnik stranke Slovenske skupnosti Damijan Terpin ter nekdanja predsednica paritetnega odbora Iole Namor. Svoj pogled na stanje in perspektive izvajanja zaščitne zakonodaje je podal tudi predsednik Dežele FJk Massimiliano Fedriga. Izjave o uporabi slovenščine kot dobri praksi so dali tudi generalni direktor podjetja Isontina ambiente Giuliano Sponton, beneški rojak Michele Tomasetig in tržaški kmetovalec Pavel Debelis.

Beseda v oddaji teče od nizanja ključnih akterjev izglasovanja zakona do njegovega izvajanja na Videmskem, od aktualnih izzivov, kot je npr. vračanje nepremičnin, do dvojezičnega poslovanja javnih uprav ter od pogleda na prihodnost obmejnega prostora do novih perspektiv: prva med vsemi je zajamčeno zastopstvo v italijanskem parlamentu.

Obletnica izglasovanja zakona ponuja tudi možnost razmisleka o koriščenju zakonskih pravic s strani posameznih pripadnikov narodne skupnosti, kar bo možno odkriti med izjavami, ki potrjujejo spodbudne primere pozitivnih praks.

Reportažna oddaja z naslovom DVE DESETLETJI ZAŠČITNEGA ZAKONA 38/2001 in podnaslovom od sprejetja do uporabe potrjuje med drugim uspešno sodelovanje med krovnima organizacijama SKGZ in SSO ter uredništvom Slovenskih programov Deželnega sedeža Rai za FJk, saj sledi uspešnemu projektu Škratka Kajčka, ki je ob začetku leta doživel izid v knjižni obliki. Pri nastanku oddaje o Zaščitnem zakonu je sodelovalo celotno uredništvo tv oddaje Mikser, režirala sta jo Jan Leopoli in Živa Pahor, soavtorice pa so Mairim Cheber, Alenka Florenin in Lucija Tavčar.

Naveza med javno medijsko hišo in dvema krovnima organizacijama temelji na ovrednotenju potenciala, ki ga imajo mediji v času pandemije. Ta televizijski dogodek velja namreč za osrednjo obeležitev obletnice izglasovanja zakona s strani Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

25-minutna reportažna oddaja želi nagovarjati višješolce in študente, oz. tisti del naše narodne skupnosti, ki odrašča v novem tisočletju in bo lahko dobrodošlo gradivo za pouk državljanske vzgoje na naših višjih srednjih šolah, saj bo, po takoj po televizijski objavi v nedeljo 28. marca ob 21. uri na kanalu Rai 3 bis (kanal 103) in ponovitvi v četrtek, 1. aprila ob istem času, dostopna tudi na platformi RAIPLAY pod zavihkom Slovenski program.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme