Tudi v Sloveniji različno o podnebnih spremembah!

V Sloveniji življenje tudi v tem začetnem jesenskem obdobju poteka po ustaljenih tirnicah, na tradicionalen način, kot sta ga ustvarila in s tem določila razvoj in civilizacija. V družbi in državi pa se poglabljajo spori, grožnje in negotovost glede prihodnosti, pa tudi najrazličnejše težave, kar vse ustvarja napetosti in krizo. Najbrž je v takem razumevanju časa in razmer tudi nekaj pretiravanja, ki ga ustvarjajo politične stranke, tiste v vladi, ki upravljajo Slovenijo, pa tudi stranke v opoziciji. Prvič se je pojavila in se razširila trditev, da je vlada s kršitvijo ustave, zakonov in poslovnika državnega zbora, doslej vsaj na dveh področjih, izvedla državni udar (seveda ne državnega udara z vojsko in orožjem, ampak državni udar s svojo politiko in ravnanjem, op. a). O obeh omenjenih primerih pa bo odločilo Ustavno sodišče. Časnikar in politik v okrilju Slovenske demokratske stranke, Miro Petek, je v tedniku Demokracija zapisal, “da je Slovenija nedokončan projekt. Osamosvojitev je bila temelj in prvi korak, vedar ne zadosten. Vstop v EU in Zvezo Nato nam je odpiral nove priložnosti in nove sanje. Toda globoka država, ki deluje iz ozadja, Slovenijo duši od znotraj. (Z globoko državo označujejo vplivne posameznike in odločujoče politične skupine, ki naj bi iz ozadja delovali zoper sedanjo državo in njene ustanove, op. a.) Bližnji vseljudski protest z geslom Rešimo Slovenijo, v Ljubljani, bo morda ponudil premislek o tem, kako naprej. Dejstvo je namreč, da moramo Slovenijo rešiti danes, ker bo jutri prepozno”. Kritičen in stvaren je tudi moralni teolog in civilno družbeni voditelj dr. Ivan Štuhec, ki je na Radiu Ognjišče dejal: “Dve stvari zlepljata sedanjo parlamentarno in vladno koalicijo. To sta sovraštvo do Janeza Janše in apetit po denarju. Ne eno in ne drugo pa nima nobene zveze s koristmi države in državljanov Slovenije”. Časnikar Gašper Blažič, ki je vladno nasprotovanje ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o zlorabah državnih organov, uperjenih zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, označil za državni udar, pa v tedniku Demokracija ocenjuje, “da je takšna zloraba oblasti priložnost, da poslanci opozicije odstopijo, se zberejo pred sedežem parlamenta in tam javno protestirajo”.
Ob upoštevanju vrednot slovenskega naroda in Cerkve je potrebno in koristno opozoriti na obsežen komentar z naslovom Pripravimo se na boje, ki nas čakajo! , ki ga je v Slovenskem časniku, Časniku za družbo in kulturo, ki je priloga slovenskega katoliškega tednika Družina, objavil Andrej Marko Poznič, moralni teolog in publicist, pa tudi župnik v Ihanu pri Domžalah. Po njegovem prepričanju “nam pogled v že razvidno narodno in cerkveno prihodnost pravi, da nas Slovence čakata dva velika spopada, na katera se moramo pripraviti. Če hočemo v tem boju obstati, moramo premagati lenobnost in začeti delati. Edini poraz v tem boju je vdaja, ki prihaja iz miselnosti lenuhov, ki trdijo, da ni mogoče nič spremeniti, nič narediti. Taki so poraženi, še preden se je boj resnično začel.
Prvi boj se nanaša na naravni red. Gre za obstanek slovenskega naroda, naše istovetnosti, obstoj našega jezika, naše tisočletne kulture. Da Slovenci izumiramo, mnogi med nami nočejo niti slišati in rajši pišejo o demografski krizi in katastrofi drugod, kakor da bi zaskrbljeno razmišljali, obveščali in ozaveščali o istem problemu pri nas v Sloveniji. Predvsem tisti ne, ki so za to izumiranje najbolj odgovorni, ker imajo oblast, pa od tam vsiljujejo svoje poglede, svoj svetovni nazor, svojo ideologijo, skratka svojo samovoljo celotnemu narodu. Nič si ne zatiskajmo oči. Levičarji, ki nam vladajo, so rakava rana slovenskega narodnega telesa, zato so naše meje odprte za vsakega migranta, s katerim se bolje ravna kakor z lastnim državljanom. Zato velja vedno poziv: “Ne sodelujmo s svojim glasom na volitvah s takimi, ki tajijo Boga in ne priznavajo naravnega reda in nam delajo škodo. To je najbolj preprost način sodelovanja v tem boju!
Drugi boj, ki nas čaka, pa je tisti za obstanek naše vere in Cerkve. Po skoraj tisoč letih smo prišli v Cerkvi na Slovenskem do skoraj samouničenja in gledamo v globino kakor prikovani od razgleda, od veličastnega propada naše vere, naše Cerkve v sedanji obliki. Zdi se, da je splošen odpad od vere do temeljev načel Kristusovo Cerkev in da bo iz naših krajev izginila. Cerkev na Slovenskem ima prvič v tisoč letih premalo osebja, premalo duhovnikov, ki večinoma mašujejo v praznih cerkvah. Brez duhovnikov pa ni Cerkve.
Nadaljnja velika tema tudi v Sloveniji so podnebne spremembe, ki so zadobile značaj svetovne krize. Vendar obstajajo pomisleki o tem, ali je kriza resnična, in če je, kdo jo je povzročil. Profesorica dr. Lučka Kajfež Bogataj z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je v reviji Slovenska vojska ponovno zatrdila, “da podnebnih sprememb ne moremo ustaviti, lahko jih le omilimo”. Vane Gošnik, politik in nekdanji predsednik stranke Zeleni Slovenije, pa, obratno, meni, “da se ne dogaja nič dramatičnega. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Zaskrbljenost zaradi ogroženosti našega naroda in Cerkve

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme