Kultura

Tudi v Šempetru pri Gorici dobili svojo knjižnico

Tudi v Šempetru pri Gorici dobili svojo knjižnico

Vrednost celotne investicije znaša 187.000 evrov

Pred 70 leti je bila v Šempetru pri Gorici ustanovljena sedanja Goriška knjižnica. Po selitvi v Novo Gorico se je zdaj vrnila nazaj v Šempeter, je na nedavnem odprtju krajevne enote poudarila direktorica Goriške knjižnice Irena Škvarč. Pri ureditvi knjižnice je pomagala tudi Občina Šempeter-Vrtojba.
Prostor je bil temeljito prenovljen in na novo opremljen, je povedal župan šempetrsko-vrtojbenske občine Milan Turk. Knjižnica je tako v dveh nadstropjih pridobila približno 100 kvadratnih metrov uporabne površine. Vrednost celotne investicije znaša 187.000 evrov, od tega je bila vrednost del 155.000 evrov, vrednost opreme pa 24.000 evrov.
Sodobna oprema novega javnega prostora v Občini Šempeter-Vrtojba ponuja ustrezno razporeditev gradiva. Uporabnikom bo na voljo računalnik z dostopom do interneta, več čitalniških mest za branje in učenje ter kotiček za najmlajše. V pritličju so poleg izposojevalnega pulta še zbirka otroškega in mladinskega leposlovja, video zbirka, zbirka revij in manjša čitalnica. V prvem nadstropju je knjižno gradivo za odrasle, tako leposlovno kot strokovno, zbirka mladinskih poučnih knjig in nekaj čitalniških mest.
Knjižnična zbirka obsega približno 4.000 enot gradiva, ki so ga pridobili iz obstoječe knjižnične zbirke, novo nabavljenega gradiva in donacij. Prostor omogoča dodajanje še približno 6.000 enot, ki pa se bodo dodajala postopoma. Direktorica Goriške knjižnice zagotavlja, da bodo skrbeli, da bo knjižnična zbirka vedno aktualna, kar bodo dosegali s sprotnim pregledovanjem zbirke in dodajanjem gradiva.
Knjižnična zbirka je v celoti katalogizirana in urejena v sistemu COBISS, ki omogoča vpogled v zbirko preko interneta ter računalniško izposojo gradiva. V krajevni knjižnici velja ista članska izkaznica kot v centralni enoti. Članom knjižnice bo omogočena tudi izposoja gradiva v Biblosu (slovenskem ponudniku e-knjig), dostop do podatkovnih zbirk, medknjižnična in medoddelčna izposoja.

16.02.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!