Tudi v Gorici poklon pesniku Ovidiju

V okviru mednarodnega festivala Festival Europeen Latin Grec, ki se bo v letošnji dvanajsti izvedbi iz Lyona razširil v 177 bralnih skupin po vsem svetu, so se v petek, 23. marca, predstavili tudi dijaki goriških klasičnih licejev Dante Alighieri in Primož Trubar.

Lani so se dijaki soočali s Homerjevo Odisejo, letos pa so prebirali prizore iz Ovidijeve pesnitve Metamorfoza, zgodbe o zgodovini sveta, v kateri sta v ospredju ljubezen in moč umetnosti in poezije. Organizatorji festivala hočejo ob vsaki prireditvi spodbuditi zanimanje mladih za antične avtorje, tako da ima lahko vsakdo možnost sodelovati pri skupnem branju njihovih del v različnih jezikih v istem času z drugimi bralci po svetu.

Pred goriškim gledališčem Verdi se je v petkovem sončnem pomladnem jutru pred številnim občinstvom zbralo lepo število dijakov, ki so občuteno prebirali prizore iz Ovidijeve pesnitve v latinskem, slovenskem in italijanskem jeziku ter ob kakovostni glasbeni spremljavi sošolcev.

Slovenski dijaki, ki so jih spremljale profesorice Nadja Marinčič, Neva Klanjšček in Nadja Rebec, so se zelo lepo izkazali in v primerno dolgem nastopu občuteno recitirali Ovidijeve pesnitve. Profesorica Marinčič nam je povedala, da slovenski licejci že drugič sodelujejo pri tem projektu, poleg tega pa so bili zelo aktivni čez celo šolsko leto, saj so tudi novembra lani z velikim zanimanjem spremljali predavanje na večeru, posvečenem pesniku Ovidiju.

Na uspešni prireditvi so sodelovali tudi člani goriške gledališke skupine I tubi innocenti s predstavo Metamorfoze v eni sapi. Dogodek sta priredila oba klasična liceja v sodelovanju z Videmsko univerzo. Sodelovanje z univerzo pa se nadaljuje, saj bodo dijaki spremljali niz predavanj usmerjevalnega značaja, profesorji pa izpopolnjevalnega značaja.

KF

 

Festival Europeen Latin Grec

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme