Tudi v Gorici diši po dobrotah pekarne Cotič

Piše: Katja Ferletič Fotografije: Dominique Pozzo Photography

Odprtje nove slovenske kavarne v osrčju mesta

Tudi v Gorici odslej diši po kruhu in tortah sovodenjske pekarne Cotič. V soboto, 29. aprila, so namreč v prostorih nekdanje kavarne Qubik v KB centru na Verdijevem Korzu odprli novo kavarno, slaščičarno in pekarno.

Prostori so bili po zaprtju kavarne Qubik dalj časa neizkoriščeni, zdaj pa so ponovno zaživeli v povsem novi, sveži preobleki, v prepoznavnih toplih barvah pekarne Cotič.

Kot nam je v pogovoru povedala lastnica pekarne Janina Cotič, so se obnovitvena dela začela pred nekaj meseci. “Ta kraj mi je bil vedno všeč in všeč mi je kava,” je dejala.

Projekt za prenovitev je pripravil milanski arhitekt Marco Gabriele, ki je leta 2018 poskrbel tudi za novo podobo sovodenjske pekarne. Tedaj sta ob 70. obletnici delovanja družinskega podjetja vajeti prevzela Janina in njen mož Erik Petejan, letos pa sta se na pobudo Janininega očeta Darija odločila za novo investicijo. “Moj oče vidi daleč. Prvi prepozna zmogljivost določenega projekta. Ničesar ne vsiljuje, a priznati moram, da ima vedno prav,” je dejala Janina, ki se v tem poklicu še vedno čuti “kot najstnica” – še naprej se uči, išče nove recepte, nove prijeme in kombinacije, tako se tudi ponudba pekarne Cotič stalno spreminja in dopolnjuje.

Pred začetkom prenovitvenih del sta si Janina in Erik ogledala tudi prostore milanske pekarne, ki jo je preuredil arhitekt Gabriele. “V Milanu sem dobila navdih in razumela, da je prihodnost predvsem v kakovosti izdelkov, nikakor ne le v raznolikosti ponudbe. Vse mora biti dobro!” V prostorih nove kavarne je na razpolago nekaj mizic (tri so v notranjosti, pet pa jih je v zunanjih, pokritih prostorih), kjer si stranke lahko privoščijo odlično, izbrano kavo iz pražarne Dubbini iz Padove, različne pijače in izvrstno obrtno pivo. V kavarni sta zaposlena Elisa Proderutti in Luca Brumat, Slovenca, ki strankam ponujata bogato izbiro kvalitetnih izdelkov. Gre za različne vrste kruha, slanih izdelkov, pic, rogljičkov, viennoiserie, piškotov in modernih tort. Kakor se že dogaja v pekarni v Sovodnjah, bodo ob sobotah tudi v Gorici ponujali raznolike vrste kruha z drožmi – Janina in njen oče Darij sta se priprave tega kruha izučila na številnih izobraževalnih tečajih s priznanimi mojstri. Tudi v zadnjih mesecih sta svoje znanje izpopolnila na tečajih z mojstroma Andreo Aimarjem, ki ju je seznanil z novimi recepti za pripravo pic in kvašenega testa, in Alessandrom Giudicijem, izvrstnim pekom in slaščičarjem. Priznala je, da je na področju peke kruha in sladic raziskovanje novih kombinacij dandanes ključnega pomena za razvoj. Janina je tudi na tem področju prava umetnica, njena ljubezen do poklica in njena ustvarjalnost se kažeta v visoki kakovosti izdelkov pekarne Cotič. Delo v pekarni je utrudljivo in zahtevno, Janina pa kar s težavo zapusti svoj laboratorij, kraj, v katerem prihaja popolnoma do izraza njena umetniška nadarjenost.

Z možem Erikom skrbita za celotno vodenje družinskega podjetja. Erik spremlja predvsem vse upravne in administrativne zadeve; poskrbel je, da je bila ob uradnem odprtju nova kavarna in pekarna v Gorici popolnoma opremljena. Poleg pekarne v Sovodnjah imata že tri leta tudi pekarno v Gradišču, ki dobro obratuje. Janina nam je obljubila, da se bo ponudba izdelkov v njunih pekarnah kar naprej obnavljala. “Imamo veliko receptov in sestavin. Ne moremo vsega naenkrat ponujati, zato bodo naše stranke v trgovinah našle vedno kaj novega glede na sezono in na mojo domišljijo. Ob našem železnem repertoarju bodo vsak teden tudi presenečenja!”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme