Slovenija

Tudi razprave o primernosti različnih volilnih sistemov

Tudi razprave o primernosti različnih volilnih sistemov

Piše Marijan Drobež / Obisk papeža bi ugodno vplival tudi na potek sprave v slovenskem narodu

Sodeč po prepričanju mnogih spremljevalcev tistega, kar se dogaja v Sloveniji, je bil najbolj pomemben in aktualen dogodek v preteklih dneh obisk slovenskih škofov v Vatikanu. Odzvali so se na povabilo papeža Frančiška in njegovih sodelavcev, saj morajo po navadi, ki jo je v sedanji obliki določil papež Pij X. leta 1009, vsakih nekaj let obiskati Rim, priti na obisk h grobovoma apostolov Petra in Pavla ter podati poročilo o verskem stanju v svojih škofijah. Od tod tudi naziv obiska, Ad limina Apostolorum, kar pomeni h grobu apostolov. Škofje so svoja v italijanski jezik prevedena poročila, ki vsebujejo različne vidike življenja Cerkve na Slovenskem, skupaj z obsežnimi vprašalniki, poslali v Rim že v začetku leta. Med obiskom so imeli tudi pogovore v različnih organih vatikanske kurije. Škofom je pri pripravljanju poročil in glede drugih vprašanj, ki so zadevali obisk, pomagal oziroma svetoval apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, ki je v intervjuju za tednik Družina povedal, “da rimska Cerkev od slovenskih škofov pričakuje iskrene informacije”.
Osrednji dogodek obiska naših škofov v okviru Ad limina Apostolorum je bilo srečanje s papežem Frančiškom, v četrtek, 1. marca. Škofje so se pridružili svetemu očetu pri jutranji sveti maši, ki je bila v kapeli Doma sv. Marte, potem pa je sledil temeljit in izčrpen pogovor o stanju vere in Cerkve v Sloveniji. Papeža je z najpomembnejšimi izzivi, s katerimi se naši škofje soočajo pri svojem delu, seznanil ljubljanski nadškof, metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference, msgr. Stanislav Zore. Teme so bile nerešena vprašanja med Cerkvijo in državo, pomanjkanje duhovnih poklicev, izzivi dela z mladimi, podpora družinam in krščanskim zakoncem, pa tudi sprava v Sloveniji. Slovenski škofje so papežu tudi predstavili delo Cerkve na karitativnem področju ter na področju vzgoje in izobraževanja. Posebej so poudarili prizadevanja Cerkve, ki se zavzema za pravico staršev, da svoje otroke vzgajajo v skladu s svojo vero in prepričanjem. Sveti oče je odgovoril na vse navedbe, dileme in tudi vprašanja Stanislava Zoreta in drugih škofov, jih ocenjeval in komentiral. Vse se je dogajalo v zelo prisrčnem in sproščenem vzdušju.
Škofje so v imenu vseh slovenskih duhovnikov, redovnic in redovnikov ter vernikov svetega očeta povabili na pastoralni obisk v Slovenijo. Papež je izrekel pripravljenost za obisk, a časa zanj tokrat še niso navedli. Po prepričanju naših škofov bi obisk papeža Frančiška okrepil vero v Sloveniji, pozitivno pa bi vplival tudi na potek sprave v slovenskem narodu. Sicer pa je, dodajam, tudi sedanji obisk škofov v Vatikanu oziroma pri svetem očetu spodbudil in povečal samozavest vernih ljudi v Sloveniji.
Na laičnem območju pa je čedalje več dokazov, da se v Sloveniji povečujejo napetosti v politiki, kar naj bi bilo povezano z bližnjimi parlamentarnimi volitvami. Gre tudi za prispevke različnih avtorjev v množičnih javnih občilih. Igor Grdina je v članku, objavljenem v časniku Slovenski čas, ki je časopis za družino in kulturo, naštel organizacije in ustanove, “ki si prizadevajo zatreti vse, kar je slovenskega in krščanskega”, in zapisal, “In mi? Kaj naj? Dovolj je dovolj, preveč je pa preveč. Pahnili so nas na rob pameti. Čas je, da se ne pustimo več motiti onim, ki imajo le raven, nad katero ne morejo. Mi pa imamo takšno, pod katero se ne spuščamo. Zmeraj povejmo, kar je treba. Vedno naredimo, kar moremo. In ne učimo se od zla”. Bogdan Vidmar pa je v istem časniku v daljšem članku menil, “da kristjani svojega glasu na volitvah, če spoštujemo svoje dostojanstvo, ne bi smeli dati strankam, ki nasprotujejo krščanskim načelom, in strankam, ki se hvalijo s pomočjo lažnih novic”. Publicist Milan Gregorič (na sliki) je v tedniku Demokracija v daljšem komentarju z naslovom Vrnimo ljudem upanje menil, “da je demokratični naboj slovenske politične pomladi še živ, in ta potencial je treba znova aktivirati. Ljudje so utrujeni od vladavine zatohle slovenske levičarske elite”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

12.03.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2018 Noviglas, Vse pravice pridržane!