Tudi letos se obetajo kakovostni koncerti sodobne glasbe

Piše: IK

Kanal ob Soči Kogojevi dnevi 2021

Kljub epidemiji koronavirusa, ki je v Sloveniji spet zagrizeno na pohodu, se bodo v Kanalu ob Soči v poznopoletnih in jesenskih dneh oglašali zvoki sodobne in tudi klasične glasbe, čeprav bo koncertov letos manj kot po navadi. Od petka, 3. septembra 2021, do nedelje, 10. oktobra 2021, bo namreč potekal Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi 2021. Odmevni festival, ki ga že dolgo vrsto let prireja Prosvetno društvo “Soča” Kanal in je poimenovan po slovenskem skladatelju Mariju Kogoju (1892-1956) ter deluje kot sekcija PD Soča Kanal in je zanj odgovorna zelo delavna in zaslužna predsednica Milica Zimic, se bo slovesno začel v petek, 3. septembra 2021. Ob 18. uri bo na Kontradi v Kanalu ob Soči uradno odprtje s pozdravnima nagovoroma Milice Zimic, v imenu organizatorjev, in Tine Gerbec kot predstavnice Občine Kanal ob Soči. Slavnostni govor bo imela dr. Ignacija Fridl Jarc, državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

Nato bo v Galeriji Rika Debenjaka, ki domuje na omenjenem trgu v srednjeveškem stolpu, odprtje pregledne razstave del Ančke Gošnik Godec. O likovni umetnici in njenih stvaritvah bo spregovorila kustosinja Tatjana Pregl Kobe.

Ob 20. uri bo na Kontradi zapel Slovenski oktet, katerega umetniški vodja je Jože Vidic. Predstavil se bo z vrsto skladb slovenskih sodobnih avtorjev.

Na istem trgu si bodo v naslednjih tednih, vsakič ob 20. uri, sledili pestri koncertni večeri. V soboto, 4. septembra 2021, bo Večer poezije Ferija Lainščka, Prešernovega nagrajenca za l. 2020. V petek, 10. september 2021, bo koncert Komornega orkestra Cantabile, pod vodstvom Marjana Grdadolnika; pela bo sopranistka Mojca Bitenc. V soboto, 11. septembra 2021, bo na črno-belih tipkah svojo virtuoznost pokazal mladi pianist Alexander Gadjiev, ki je svoje prve korake v svetu glasbe delal v Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. Od tedaj je njegovo umetniško znanje pospešeno raslo in mu omogočilo, da je na številnih mednarodnih festivalih prejel mnogo prestižnih nagrad ter si pridobil možnost imeti koncerte na raznih koncih sveta.

V petek, 17. septembra 2021, bosta nastopila Anja Šinigoj, sopran, in Gašper Vuga, klavir. V soboto, 18. septembra, bo zapel zdravniški orkester Camerata medica, ki ga vodi Franc Avsenek; v soboto, 25. septembra 2021, pa bo na vrsti Komorni godalni orkester Ulag pod umetniškim vodstvom Janeza Podleska.

Letošnji Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi se bo končal v nedeljo, 10. oktobra 2021, ob 15. uri v Bardu, v Italiji. Tu bo v cerkvi sv. Ivana izbran program izvedel Godalni kvartet Feguš.

Omenjene prireditve, na katere so vabljeni ljubitelji sodobnega glasbenega izražanja, so omogočili Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Kanal ob Soči, Salonit Anhovo d.d., Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o., Mija d.o.o. in Verace d.o.o.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme