Tudi letos bogat niz srečanj s slovenskimi avtorji

Piše:

Slovenski avtorji v italijanskem prevodu

Pobuda Preberi knjigo, spoznaj slovenskega avtorja se bo po lanskem uspehu nadaljevala tudi v letu 2024. Niz srečanj s slovenskimi avtorji in njihovimi v italijanščino prevedenimi deli so predstavili v četrtek, 11. januarja, v časnikarskem krožku. Na tiskovni konferenci so spregovorili pobudnika, kulturna delavca Elena Cerkvenič in Marco Menato ter lastnica knjigarne Ubik v Trstu Laura Terdossi. Slednja je povedala, da je od vsega začetka zelo počaščena, da so jo povabili k sodelovanju. Namen pobude je hvalevreden, saj spodbuja raziskovanje avtorjev, ki so povezani z našim prostorom in bližnjimi kraji ter jih italijanski bralci še ne poznajo. So skriti zakladi, kakovostno branje, ki ga je treba širiti med tržaške bralce. Odziv je bil neverjeten, je z zadovoljstvom povedala predstavnica knjigarne, kjer potekajo srečanja s knjigo. Prav tako je bila z letošnjim programom zadovoljna pobudnica Elena Cerkvenič, ki je spomnila tudi na zanimivo akcijo organizatorjev, ki šolam podarijo nekaj izvodov slovenskih del, prevedenih v italijanščino. Tako je tudi dijakom v šolskih knjižnicah na voljo ta ponudba ter lahko spoznajo dela in kulturo soseda. Pri tem tesno sodelujejo s Skladom Libero in Zora Polojaz, je spomnila profesorica in se zahvalila založbi Mladika in Knjižnici Dušana Černeta, ki sta v ta namen že večkrat darovali publikacije.

Letošnja srečanja z avtorji je podrobno predstavil Marco Menato. Začela se bodo v četrtek, 18. januarja, z Jasno Tuta, ki bo predstavila plovbe, dogodivščine in podvige, ki jih je opisala v knjigi Un oceano di emozioni. Sledila bo predstavitev knjige Alojzij Res – Dall’Isonzo, in sicer v četrtek, 8. februarja. V petek, 1. marca, bo gostja pisateljica in literarna kritičarka senatorka Tatjana Rojc s knjigo La figlia che vorrei avere (Hčerka, ki bi si jo želela), v četrtek, 21. marca, pa pisatelj in pesnik Marko Kravos, ki bo predstavil dve publikaciji Cera Matria (Matični vosek) in Duina di Duino e i tre eroi (Deva iz Devina in trije junaki). Sklop srečanj, ki ga v okviru pobude Trst – knjižna razpotja podpirata Občina Trst, Generalni konzulat RS v Trstu, slovenski krovni organizaciji SSO, SKGZ in več drugih slovenskih organizacij, se bo sklenil v četrtek, 11. aprila, z Borutom Klabjanom in Gorazdom Bajcem, ki bosta predstavila knjigo Battesimo di fuoco (Ognjeni krst).

Ob koncu je spregovoril tudi predsednik Slovenske prosvete (ene izmed pokroviteljic pobude) Tomaž Simčič, ki je izpostavil predvsem pomen širjenja in prevajanja slovenskih knjig, saj gre za spoznavanje celotne tržaške skupnosti in skupne zgodovine našega večkulturnega prostora oz. mesta v zalivu.

Vsa srečanja bodo potekala v knjigarni Ubik (Galerija palače Tergesteo, Borzni trg 15) s pričetkom ob 18. uri. 

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme