Tudi komelovci v dvorani Slovenske filharmonije

Piše: SD Fotografije: Zvone Podvinski

LJUBLJANA Ob 30. obletnici Slovenije

V spomin na pomemben mejnik v zgodovini slovenskega naroda je slovensko petje v soboto, 26. junija 2021, zadonelo v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani. Na slavnostnem koncertu z naslovom Korenine moje domovine ob 30. obletnici osamosvojitve Slovenije so nastopili sedem solistov, trije zbori – med njimi tudi Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel -, kvintet in drugi glasbeniki. Dogodek je organiziralo Izseljensko društvo Slovenija v svetu v sodelovanju z Glasbeno matico Ljubljana ter s podporo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Zveze kulturnih društev Ljubljana.

Zaradi prekinitve kulturnih dejavnosti je Mladinski zbor Komel več mesecev vadil le preko spletnih platform in je z vajami v živo začel šele maja. V soboto, 19. junija 2021, je imel prvi sezonski koncert na Taboru nad Dornberkom. Samo teden kasneje so mladi goriški pevci spet zapeli, tokrat na uglednem odru in večeru. Pod taktirko dirigenta Davida Bandlja so odpeli program slovenskih ljudskih – koroško ljudsko Kje so tiste stezice (prir. Hilarij Lavrenčič), tržaško ljudsko iz Škednja Je lepa gorica (prir. Andrej Makor) in Kresno jutro (prir. Ubald Vrabec, Cvetko Golar). Poleg teh je mladinski zbor ob izredni priložnosti prvič izvedel tudi ljudsko Tam za turškim gričem, ki jo je priredil sam dirigent David Bandelj, v navdih pa mu je bila priredba Pavleta Merkuja.

Za uvodno besedo in pozdrav sta poskrbela predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Uroš Zorn in predsednica Glasbene matice Ljubljana Veronika Brvar. Koncert se je uradno začel s slovensko himno, ki jo je odpel tenorist Gregor Ravnik. Ostali solisti so bili Petra Kodba (dekliški glas), Polona Plaznik (sopran), Bernarda Fink (mezzosopran), Marko Erzar (bariton) in Marcos Fink (basbariton). Poleg komelovcev sta nastopila tudi domača pevska zbora Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana (dir. Irma Močnik) in Mešani pevski zbor Glasbene matice Ljubljana (dir. Sebastjan Vrhovnik). Na oder je stopil tudi Kvintet bratov Smrtnik iz Avstrijske Koroške. Pianisti so bili Aleksandra Pavlovič, Alina Kolomiets in Metoda Kink, na orglah pa Gregor Klančič. Med vsakim nastopom je igralec, dramatik in režiser Gregor Čušin recitiral slovenske pesmi – Pirkoviča (Najlepša beseda, Če ne bi takrat poguma imeli), Kuntnerja (Je hiša, Sadim drevo), Finka (Domovini), Gradnika (Na Kontovelu), Pavčka (Zapisi o zemlji), Glazerja (Motiv iz Pohorja) in Bevka (Kmetiška). Za umetniško zasnovo koncerta sta poskrbela predsednica Glasbene matice Veronika Brvar in basbariton Marcos Fink.

Slavnostni večer je bil izjemno uspešen in se je končal v prazničnem vzdušju nastopajočih in navdušenega občinstva.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme