Tudi kdor nima finančnih sredstev, bo lahko šel na koncert

Piše: Svetlana Brecelj

Tržaški festival – Glasbeni svetilnik

Letos bomo v Trstu gostili enega od najodmevnejših evropskih glasbenih dogodkov. Od 7. do 18. septembra bo namreč potekal Festival di Trieste – Il faro della Musica, torej Tržaški festival – Glasbeni svetilnik, ki ga prireja La società dei concerti di Trieste. Ob tej priložnosti bodo nastopili mednarodno priznani izvajalci na 29 različnih koncertih in prireditvah.

V torek, 21. maja, so dogodek predstavili v tržaški kavarni Caffè Sacher Trieste: “Kdor nima dovolj sredstev za nakup vstopnice, se bo letos lahko udeležil dogodka, saj bomo glasbo izvajali v živo na glavnem tržaškem Trgu edinosti in na pomolu Audace,” je pojasnila Daniela Dado, predsednica konservatorija Giuseppe Tartini. Po besedah odbornice Občine Trst Serene Tonel je glasbeni festival kakovosten, saj so se glasbeniki in umetniški vodja Seco že v prejšnji sezoni izkazali. Odbornik Giorgio Rossi pa je dodal, da bo Občina Trst poskrbela, da udeleženci dogodka ne bodo imeli težav s parkiranjem.

Poleg glavnega trga in pomola Audace se bodo prireditve odvijale tudi v Gledališču Verdi, v parku muzeja Sartorio, na sedežu Rai FJK, v kavarni San Marco, na tržaškem konservatoriju in v Casa della musica: “Letos smo ponovno uvedli Hausmusik, tako da bodo naši meščani na svojem domu, v bližnjih ustanovah ali kavarnah zopet gostili glasbene prireditve,” je pojasnil umetniški vodja festivala Marco Seco in dodal: “Tudi tržaška mornarica bo sodelovala z nami in ponudila svoje prostore za koncert.” Umetniški vodja festivala se je obenem zahvalil zavarovalnici Generali, ki je projekt finančno podprla.

Glavna tema letošnjega festivala bo ples, medtem ko so lani dogodek posvetili glasbenemu velikanu Mozartu. Na festivalu bodo nastopili številni vrhunski umetniki iz enajstih držav. Ti so Nikolaj Luganski, Giovanni Sollima, Aleksander Melnikov, Marco Seco, Andreas Ottensamer, Andrea Bolognino, Gabriele Strata, orkester tržaškega Gledališča Verdi, Milanska filharmonija (LaFil), Kvartet Eos, Han-na Chang, Kvartet Goldberg in še mnogo drugih. V prvem tednu septembra bo Milanska filharmonija priredila otvoritveni koncert, ki se bo odvijal na Trgu edinosti. Ob tej priložnosti bodo na trgu postavili informacijsko točko, kjer bo tudi možno kupiti vstopnico za koncert.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme