Tudi čezmejni večer mladih kitaristov

V tednu pred začetkom jesenskih počitnic, ki v Sloveniji razveseljujejo otroke in srednješolce ob praznovanju dneva reformacije in Vseh svetih, je bilo na Glasbeni šoli Nova Gorica pestro dogajanje. Med številnimi nastopi je bil poseben dogodek, ki je potekal v duhu čezmejnega sodelovanja. To je bil koncert, na katerem so nastopili kitaristi Glasbene šole Nova Gorica in Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice. Tovrstne čezmejne pobude so za mlade dobrodošle iz več razlogov, poleg tistih prijateljskih, seveda tudi pedagoški in kulturni.
Na srečanju kitaristov, ki je potekalo v organizaciji in na pobudo Glasbene šole Nova Gorica, so se na nastopu družili mladi glasbeniki z obeh goriških glasbenih šol. 16 solističnih nastopov, duo in ansambel kitar je oblikovalo glasbeno druženje, na katerem so se pobliže spoznali vrstniki šol dveh sosednjih mest. Nastopili so kitaristke in kitaristi iz razredov Barbare Gorkič, Eve Slokar, Matjaža Remca (vsi iz GŠ Nova Gorica) ter Marca Fantinija, Marje Fenig in Martine Gereon iz SCGV Emil Komel Gorica. Kitaristi so tako lahko svoje nastope primerjali z nastopi drugih mladih glasbenikov, jim prisluhnili in spoznali, kaj in kako ustvarjajo glasbo drugod, in primerjali, na kakšni stopnji je njihovo znanje. Zagotovo pa nam vsem, in ne samo mladim, takšni dogodki znova in znova potrjujejo, da je prostor, v katerem živimo, poseben, saj se v njem prepletata dve različni kulturi. Z glasbo pa spoznavamo, da ni pomembno, kateri jezik govorimo, pomembno je biti odprtega duha in odprtih misli, potem se nam zgodi veliko lepih, zanimivih in prijetnih pripetljajev, ki bogatijo naša življenja.
Čestitke za dobre nastope gredo vsem nastopajočim. Slišali smo drobne skladbice v izvedbah najmlajših učencev, starih sedem let, pa vse do kompleksnih del, ki so jih zaigrali učenci najvišjih razredov in so tako s svojimi dobro pripravljenimi nastopi spodbudili mlajše k vadbi in pokazali, da bodo lahko tudi oni nekoč tako suvereno zaigrali tudi zahtevno glasbo.

Piše Metka Sulič / Pestro dogajanje na Glasbeni šoli Nova Gorica

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme