Tržaško knjižno središče je ustanovljeno

V torek, 10. junija, je bilo v Trstu ustanovljeno Tržaško knjižno središče, za katerega vzpostavitev si je celotna slovenska skupnost v Italiji in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo prizadevala od zaprtja znamenite Tržaške knjigarne aprila letos. Začetna finančna sredstva za ustanovitev podjetja je prispeval Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Sedaj potekajo konkretni pogovori glede ureditve ustreznega prostora.

Na Generalnem konzulatu RS v Trstu so se 10. junija predstavniki Založbe Mladika, Založništva tržaškega tiska in Katoliške knjigarne udeležili strokovnega posveta o vlogi, pomenu, razvoju in načinu delovanja knjižnih središč in knjigarn v našem zamejskem prostoru. Strokovni posvet, ki je del dogovora o sodelovanju pri vzpostavitvi Tržaškega knjižnega središča, so v sodelovanju z Generalnim konzulatom pripravili Javna agencija za knjigo in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Aleš Novak, Mitja Čander, Saša Vodovnik, Dejan Podgoršek in Irena Vadnjal so predstavili svoje poglede in izkušnje, vizijo delovanja, predvsem pa bodoče vsebine, s katerimi dobiva Tržaško knjižno središče kot kulturni center širši pomen. Precej časa so namenili izzivom, s katerimi se danes soočajo knjigarne, ter možnostim financiranja kulturnih programov.

Po posvetu so sogovorniki tudi nakazali rešitev za zagotovitev šolskih učbenikov za naslednje šolsko leto, še piše v sporočilu Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.
 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme