Tržaški cerkveni pevci v Lendavi

Zveza cerkvenih pevskih zborov iz Trsta prireja vsako poletje pred Velikim šmarnom pevski seminar za svoje člane. Pri tem postavlja v ospredje predvsem dvig kakovosti petja s pomočjo intenzivnih vaj pod vodstvom odličnih pevovodij. Popoldanske ure so v glavnem namenjene oddihu in izletom, tako da lahko udeleženci spoznajo razne, večkrat premalo znane koščke slovenske zemlje. Za sedež seminarja Zveza po navadi izbere eno izmed termalnih središč, saj so večinoma opremljena tudi s sejnimi dvoranami, poleg tega so pravo bogastvo Slovenije in so posejana po skoraj celotnem njenem ozemlju.
Letos je izbira padla na Lendavo, ki bi jo s Trstom lahko povezali kar z diagonalo čez vso Slovenijo. Za tržaške Slovence je bila prijetno odkritje… užitek pa je malo skazila neznosna, pravijo, kar rekordna vročina, zaradi katere so postale vaje kar precej naporne, popoldanski izleti in kopanje v bazenih pa manj vabljivi, kot bi lahko bili.
In vendar so se pevci z veliko vnemo in še bolj disciplinirano kot navadno udeleževali vaj in skušali v vsem slediti navodilom letošnjih dveh pevovodij, Tomaža Tozona in Mirka Ferlana. Prvi, ustanovitelj, dirigent in vodja velikega števila odličnih zborov in pevskih skupin, znan predvsem kot nekdanji pevec legendarnega Slovenskega okteta, je pevce presenetil s svojim zavzetim pristopom do skladb in skladateljev. Osvetlil jih je z vseh zornih kotov, tako da je predvideno vsebino svojega dela seminarja (Troštovo mašo, tri verske pesmi, psalme in alelujo) ne samo učil, pač pa tudi razložil in približal pevcem. V drugem delu jutranjega “pouka” pa je pedagoško in dirigentsko vlogo prevzel mladi Mirko Ferlan, znani in priljubljeni tržaški oziroma goriški dirigent, ki se lahko že ponaša z vrsto odličnih priznanj. Imel je nekoliko nehvaležno vlogo, da je s pevci začel pripravljati božične pesmi, ki so jih razni zamejski skladatelji napisali izrecno za tržaško Zvezo cerkvenih pevskih zborov in bodo del velikega božičnega koncerta, s katerim bo Zveza proslavila petdesetletnico svojega delovanja. Bolj kot vsebina pesmi, ki govorijo o zasneženih pokrajinah, je svežino na vaje s svojim živahnim pristopom vnesel prav mladi dirigent.
Istočasno z vajami združenega pevskega zbora sta potekala še dva seminarja mladih in zelo mladih udeležencev. Dekliška pevska skupina Vesela pomlad se je izpopolnjevala pod vodstvom Andreje Štucin in Mirka Ferlana. V cerkvi pa so potekale vaje orgelskega tečaja, ki ga je vodil priznani organist Gregor Klančič.
Rezultate enotedenskega truda so potem skupine prikazale na javnih nastopih. Najprej najmlajši, to je pet gojencev orgelskega tečaja, ki so že v četrtek zvečer, po maši, ki se je je udeležil tudi murskosoboški škof Peter Štumpf, izvedli vsak po eno ali dve skladbi. V petek, na sklepni večer, je najprej združeni zbor pod vodstvom Tomaža Tozona oblikoval sveto mašo, potem pa še pod vodstvom Mirka Ferlana zapel tri božične pesmi. Sledil je bolj sprostilen nastop v avli hotela Lipa. Ob prisotnosti mestnega župana, župnika in upravnikov ter gostov hotela so nekaj pesmic zapeli otroci ob spremljavi kitare (Niko Trento) in pianole (Rok Dolenc), mladinska pevska skupina Vesela pomlad je pod vodstvom Andreje Štucin zapela kanon Smej se, smej se in še tri harmonizirane popevke, priložnostni moški zbor, ki je – izven seminarskega programa – pod vodstvom Tomaža Tozona pripravil nekaj narodnih pesmi, pa je sklenil glasbeni program. Vmes sta za zabavo poskrbela še Ladi Vodopivec, ki je prebral šaljivo gloso v spačenem barkovljanskem narečju izpod peresa pevca in pesnika Aleksandra Furlana, in Lučka Peterlin Susič, ki je pripravila zabavno pesem o poteku letošnjega seminarja.
Lučka Susič

Pevski seminar Zveze cerkvenih pevskih zborov je vedno obogatitev

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme