Tržaška

Tržaška predstavitev dokumentarca Za slovenski glas

Tržaška predstavitev dokumentarca Za slovenski glas

Piše Anka Peterlin: Ponedeljkov večer Društva slovenskih izobražencev

Ponedeljkov večer, 6. oktobra 2019, v Društvu slovenskih izobražencev v Trstu je bil tokrat kar se da aktualen. Prav na predvečer glasovanja o krčenju števila poslancev v rimskem parlamentu je bil namreč v Peterlinovi dvorani predstavljen dokumentarec z naslovom Za slovenski glas. Film govori o prizadevanjih predstavnikov Slovenske skupnosti leta 2007 za sprejetje 23. člena, edinega zakonskega določila v Italiji, ki omogoča izvolitev predstavnika slovenske narodnostne skupnosti v deželni svet Furlanije Julijske krajine. Seveda je bila v središču misli vseh prisotnih dilema, ali bi se lahko podoben člen apliciralo tudi na državni ravni, saj je drugače skoraj neverjetno, da bi naša manjšina še kdaj dobila predstavnika v rimskem parlamentu.
Kot je uvodoma povedal Julijan Čavdek, ki je vodil večer, je dokumentarec Za slovenski glas posvečen kulturnemu delavcu, zdravniku in politiku Mirku Špacapanu, saj prav on nosi največjo zaslugo, da je pred dvanajstimi leti prišlo do izglasovanja omenjenega deželnega volilnega zakona oz. za uspešno vključitev 23. člena.
Krožek Anton Gregorčič je snemanje dokumentarca zaupal enaindvajsetletnemu Danielu Peteaniju iz Podgore. Čeprav so dogodki, o katerih govori film, časovno in pomensko oddaljeni od tako mladega režiserja, je Peteani znal zvesto podati njihov potek; snov je zajel iz vseh slovenskih in italijanskih časopisov, ki so v takratnem obdobju pisali o tej za slovensko manjšino pomembni tematiki. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

22.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!