Trst mora ponovno zaživeti in občina ima glavno vlogo pri tem!

Piše:

Barkovlje / Konec kampanje SSk

Kampanja stranke SSk za letošnje občinske volitve se je sklenila s prijetnim političnim in tudi glasbenim večerom (za glasbene intermezze je poskrbela skupina violončelistk “Violoncelli  itineranti”) v sredo, 29. septembra 2021, v zunanjih prostorih TPK Sirena v Barkovljah. Predstavniki stranke so se odločili, da končajo ta teden na poseben način, tak, ki daje možnost določeni medsebojnosti, o kateri so prepričani, da mora biti srčna, topla in iskrena, je povedala na začetku Maja Lapornik. “To je tista vez, ki nas je držala skupaj vsa ta dolga leta, pred vsako težko preizkušnjo, med njo in po njej, taka, kot bo tudi v nedeljo. Kot vedno smo napeli vse sile, vse naše vetrove v naša jadra, da bo naša barka uspešno prispela v naš politični pristan,” je še dodala Maja Lapornik, ki se je zahvalila vsem kandidatom, predstavnikom in somišljenikom SSk, ki so tudi to kampanjo zaznamovali z navdušenjem in požrtvovalnostjo. Vodja kampanje je bil seveda pokrajinski tajnik SSk Marko Pisani, ki je v tej preizkušnji dal vse od sebe, kar dokazuje tudi to, da po dolgih desetletjih bomo na volilnicah spet zagledali lipovo vejico, simbol SSk. To ni bilo samoumevno. 

Marko Pisani je povedal, da v resnici kampanja se ni še sklenila, saj vsi lahko prepričamo svoje drage, prijatelje in znance, da zaupajo glas SSk. Volilna kampanja je bila zapletena in nenavadna. Volitve bodo posebne, saj potekajo oktobra, glavni kandidat, ki ga podpira leva sredina, Francesco Russo, je zaradi osebnih, upravičenih razlogov pozno potrdil župansko kandidaturo. Kampanja je potekala poleti, kar tudi ni bilo enostavno, vse skupaj pa je poslabšala pandemija. Kljub stanju je SSk ustvarila odlično ekipo za občinski svet in rajone, ki jo sestavlja zmes izkušenih politikov, tistih, ki prvič nastopajo oz. se preizkušajo, in tudi mladih. “Cilj je vsaj ponoviti rezultat iz leta 2016, in sicer izvoliti predstavnika v občinski svet in potrditi vse naše kandidate v rajonske svete, ki so od nekdaj posebno pri srcu stranki,” je poudaril pokrajinski tajnik. Na koncu se je zahvalil vsem izvoljenim predstavnikom, ki so uspešno delali za našo narodno skupnost v minulih petih letih.   

Prisotne je pozdravil tudi deželni tajnik in deželni svetnik SSk Igor Gabrovec, ki je jasno povedal, da je v tem trenutku družba nora, a mi se ne smemo odločati in voliti noro. Odločati se je treba za ljudi, za ekipo in za mesto, ki bodo v naslednjih mesecih in letih imeli številno izzivov. Trst krvavo potrebuje spremembe, saj je simbol Trsta v teh letih postal parkiran in zapuščen openski tramvaj. To simbolizira nepremičnost uprave, ki ne utegne rešiti niti manjše stvari, je dejal Gabrovec. Zato rabimo spremembe, ki izrazijo potencial, ki ga ima naše mesto v zalivu, in to ne le kot središče mesta, ampak kot širše območje, ki zajema bližnja naselja in Kras; le-tega današnja uprava popolnoma zanemarja. Trst, ki si ga zamišlja Russo, je Trst, ki skuša ponujati neko novo priložnost razvoja, ohranjanja energij, znanja, ambicij mladih in ljudi v tem prostoru, je še dodal tajnik. 

Nato so se najprej predstavili kandidati SSk za občinski svet. Ti so kandidat Peter Močnik in kandidatke Mirjam Levstik, Katja Dolhar, Eva Fičur in Giulia Leghissa.  

Na volitvah bodo namreč volivci na listi TS 21-26, na kateri nastopajo kandidati SSk, lahko izrazilo dvojni preferenčni glas: moški + ženska. 

Peter Močnik je opažal, kako se je svet spremenil, odkar je zadnjič nastopal kot kandidat na volitvah. Pred 10/15 leti so se kandidati predstavljali le na trgih in nasplošno v javnosti, zdaj pa poteka večina kampanje po spletu oz. socialnih omrežjih. Kampanja je bila kljub temu uspešna, pravi Močnik, ki je sprejel kandidaturo kot velik izziv in odgovornost. Take odgovornosti kot danes Trst že dolgo ni imel, je poudaril. Trst je živel od podjetnikov, zdravnikov, odvetnikov, pristanišča itd. Slovenci so bili prisotni na vseh področjih in poklicih. Od tega ostaja bolj malo, kar je zelo žalostno. Podobno je s tržaško okolico, ki ima ogromen potencial in je popolnoma zanemarjen. Tržačani se s centra med drugim radi selijo na podeželje in zanimivo je, da so se večkrat tudi predstavniki večine čutili zapostavljeni zaradi tega. Trst mora ponovno zaživeti in občina ima glavno vlogo pri tem, je sklenil Močnik, ki je še povedal, da je ta skupina kandidatov res vredna izvolitve.

Mirjam Levstik ni političarka, kot je sama povedala, je pa mama in delavka. Zelo pa je bila počaščena, ko jo je SSk poiskala in z veseljem sprejela izziv in preizkušnjo. Citirala je Goetheja, ki je pravil, kako ima Trst posebno lego, saj je najzahodnejši del vzhoda in najvzhodnejši del zahoda. To neverjetno in izjemno lego je treba nujno izkoristiti, je poudarila. Kandidatka Katja Dolhar pa je dodala, da so za mesto pomembni mladi, zdravje, športne dejavnosti in posledično infrastrukture, ki so nezadostne, in prav za te se bo zavzemala. Kandidatki Giulia Leghissa in Eva Fičur sta bili žal zaradi osebnih oz. delovnih obveznosti odsotni. V imenu kandidatov za rajonski svet (Daniela Stocca, Matia Premolin, Igor Svab, Marta Sabadin, Erik Solinas, Francesco Biancuzzi) je pozdravil Pavel Vidoni. Ti bodo na listi Punto Franco. Vidoni je povedal, kako se je že od mladih let čutil del stranke SSk in kako obžaluje, da je sedanja uprava imela tako malo zanimanja za tržaško podeželje. Rajonski svetniki so bili vedno pripravljeni pomagati občanom in jim vedno prisluhnili. Večkrat so tudi pisali županu, ki pa zanje ni imel dosti posluha. Zaradi te nerazpoložljivosti je okolica Trsta zanemarjena. “Naše območje povezuje kraško planoto do morja in ne sme biti tako malo ovrednoteno,” je sklenil Vidoni.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme