Trst, mesto v vojni

Skozi čigave oči naj povem zgodbo, ki bo ena izmed tisočerih?

Po predlogah dramskih besedil Kakor v snu Marka Sosiča in Il pane dell’attesa Carla Tolazzija

REŽISER: Igor Pison

NEDELJA, 28. FEBRUARJA OD 18.00

POVEZAVA:  https://youtu.be/Ql9b83pf7PI

V nedeljo, 28. februarja in v nedeljo, 7. marca, bo Slovensko stalno gledališče ponudilo spletnemu občinstvu ogled dveh produkcij v spomin na Marka Sosiča. Prvi dogodek bo dvojezična koprodukcija Trst, mesto v vojni, ki je nastala po predlogah izvirnih dramskih besedil Kakor v snu (Come nel sonno) Marka Sosiča in Farina, castagne e gesso: il pane dell’attesa (Moka, kostanji in kreda: kruh pričakovanja) Carla Tolazzija.

Koprodukcija SSG s Stalnim gledališčem FJK in društvom Casa del lavoratore teatrale je ob obletnici prve svetovne vojne obravnavala zgodbe tistih, ki so odšli na fronto in tistih, ki so doma čakali na njihovo vrnitev v prepletu realističnih elementov in poetičnih preobrazb. Tržaški režiser Igor Pison in dramaturginja Eva Kraševec sta povezala dva dramska sloga v eno samo dramsko pripoved, ki prikazuje življenje v mestu, ki ga zaznamuje bližina meje, na drugi strani pa poetično refleksijo posameznikov v odnosu do vojnih grozot in stisk.

Zasedbo sestavljajo igralci Nikla Petruška Panizon, Lara Komar, Maria Grazia Plos, Tadej Pišek, Massimiliano Borghesi, Primož Forte, Adriano Giraldi, Maurizio Zacchigna, Roberta Colacino in Lorenzo Zuffi. Scenografijo in izbor glasbe je podpisal režiser Igor Pison, ki je tudi soavtor videa v sodelovanju s Tomažem Scarcio. Kostumograf predstave je Igor Pahor.

Predstava bo na sporedu od 18.ure (in v naslednjih 48. urah) na youtube kanalu in na facebook strani SSG. Teden kasneje ob isti uri pa bo na vrsti premiera izvirnega filma Marku Sosiču v slovo, ki je nastal s sodelovanjem njegovih prijateljev in sodelavcev, na pobudo in v produkciji SSG, s sodelovanjem Kinoateljeja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme