Trije kamišibaji z geometrijsko vsebino in likovna delavnica

Piše: IK

Poletno središče Srečanja 2022

Med raznolikimi dejavnostmi, ki malim udeležencem poletnega središča Srečanja, na goriškem Drevoredu 20. septembra ob športnem središču, poimenovanem po dr. Mirku Špacapanu,  v organizaciji združenja Olympia in Skupnosti družin Sončnica, pestrijo počitniške dni v razigrani družbi vrstnikov, je svoj lepi kotiček našlo tudi kamišibaj gledališče. V sredo, 3. avgusta 2022, v dopoldanskih urah se je v atriju Kulturnega centra Lojze Bratuž zbralo osemnajst osnovnošolcev, ki so pazljivo prisluhnili gostji, vzgojiteljici Katerini Ferletič, pri kateri smo že dodobra spoznali njeno vzneseno navdušenje za raznolike zvrsti gledališke umetnosti. V zadnjih letih so se njeni umetniški vzgibi usmerili v snovanje drobnih, a vselej vsebinsko pomenljivih predstav posebnega “papirnatega” gledališča – kamišibaja, katerega zibelka je daljna Japonska. Kot znano, sta na Slovenskem to zvrst začela širiti izredna lutkarska mojstra Jelena Sitar in Igor Cvetko ter v svoj krog navdušencev pritegnila tudi Katerino Ferletič, ki rada zbira domače zgodbe iz rodnega Doberdoba in jih domiselno pregneti v privlačne kamišibaje. V zadnjih letih se je že uveljavila na raznih državnih in mednarodnih festivalih kamišibaj gledališča na Slovenskem. Spomnimo, da si je tudi zamislila Kamišibaj dan v Gorici in ga vselej srčno vodi. Letos je bil že tretji po vrsti in je naletel na zavidljiv uspeh. Ferletičeva kamišibaj uspešno uporablja tudi v didaktične namene, a vselej z zelo mikavnim pristopom. Tako je bilo tudi na sredinem srečanju v KCLB, kjer je prikazala tri svoje kamišibaj zgodbe na temo geometrijskih likov. Izkazalo se je, da so skoraj vsi otroci kar dobro podkovani v geometriji – med njimi je bila sicer skupinica italijansko govorečih otrok in takih, ki poznajo le svoj jezik, npr. kitajščino. Skoraj vsi pa so vedeli, da so v Kulturnem centru Lojze Bratuž, kamor so pred izbruhom pandemije, med šolskimi urami, navdušeno zahajali na predstave Goriškega vrtiljaka.

Vsi so pozorno spremljali tri jasno in domiselno pripravljene kamišibaje, pri katerih so bili “protagonisti” geometrijski liki. V prvi zgodbi je bila “junakinja” Pika Nika, deklica, ki se je izrisovala polagoma, saj je najprej bilo na papirju le eno samo radovedno oko. Mali poslušalci so ob tem poimenovali like (krog, pravokotnik, kvadrat … ), iz katerih je nastajala deklica, pa tudi posamezne dele telesa. Tudi tako so bogatili svoje besedišče. V drugem kamišibaju so ob deklici Vesni, ki je trdila, da ne zna risati, spoznali, koliko lepih risbic nastane, če uporabljamo le krog, kot je to, po nasvetu učiteljice, naredila protagonistka Vesna. V zadnjem kamišibaju z zgodbico o črtah, pravokotniku, kvadratu … , ki so takoj sestavili sliko, in o krogu, ki ni vedel, kam bi se postavil, odkrili, koliko predmetov je okroglih. Krog je postal žoga, nadomestek za preluknjano gumo avtomobila, pa še ribnik za račko, da si je lahko namakala v njem razbolele nožice, na koncu pa vendarle našel prostor na začetni risbi kot svetlo rumeno sonce. Ko se je srečno končala še tretja zgodbica, so si otroci po skupinah, v galerijskih prostorih KCLB, ogledali še skupinsko razstavo različnih umetnikov Geometrija v umetnosti z “zahoda”. Iz razstavljenih del so spoznali, kako se geometrijski liki v spretnih in z izvirnostjo navdihnjenih umetnikovih rokah prelevijo v umetnost in kako se “geometrijska  strukturirana dela pojavljajo v vseh obdobjih umetnosti”, kot je v katalogu razstave zapisal njen kurator Denis Volk.

Mali risarji so s pomočjo raznobarvnih iz papirja izrezanih geometrijskih likov, ki jim jih je izročila Ferletičeva, po svojih vzgibih izdelali vsak svojo lepljenko.

Skupina otrok je prav gotovo preživela malce drugačen, zanimiv in ustvarjalen dan na Srečanjih, ki se bodo nadaljevala do 26. avgusta 2022.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme