Triestina in Allianz po tihem za zgornjo polovico

Piše: HC

Vsako leto se v tem času, ko startajo vsa prvenstva, razpišemo tudi o dveh osrednjih tržaških moštvih v ekipnih panogah, nogometaših Triestine in košarkarjih Pallacanestro Trieste.

Številni privrženci, več tisoč ljudi vsakič na stadionu Nereo Rocco, četudi je ekipa že vrsto sezon komaj v C ligi, iz leta v leto po tihem, a v bistvu neprikrito upajo v vrnitev v B ligo. Na dlani je, da bi bil povratek po desetih letih spet med drugoligaše izjemno blagodejen s številnih zornih kotov, četudi zahteven. Tudi letos so ob nekaterih poletnih okrepitvah napovedovali boj za neposredno napredovanje, že prvi krogi pa so pokazali, da je stvarnost bistveno trša ali vsaj manj enostavna. Ekipa generalnega direktorja Milaneseja in tržaško-avstralskega predsednika-lastnika Biasina že kronično šepa v kontinuiteti, saj je njen učinek vse preveč nihajoč. Po desetih krogih je Triestina že zasidrana v sredini lestvice, v bistvu pa prvenstvu (skupina A) ne daje kakih znakov prelesti oziroma ambicij po vrhu, zato trdimo, da smo zdaj daleč od konkretnih možnosti za B ligo, četudi je tretjeligaško tekmovanje vedno zelo nepredvidljivo in se lahko zgodi vse. Uprava je v začetku sezone slabo upravljala tudi z vprašanjem trenerja, saj je oklevala pri odslovitvi Pillona in je pozno angažirala sedanjega stratega Bucchija. Kot zanimivost, v postavi letos ni več slovenskega branilca Strune s Koprskega, čigar izkušnja v Trstu je bila resnici na ljubo dokaj bleda.

Za stadionom Rocco se na Valmauri nahaja dvorana PalaTrieste, kamor košarkarski navdušenci ravno tako zahajajo zelo predano. Pred obdobjem covida-19 je imel tržaški prvoligaš celo do štiri tisoč abonentov, kar je v Italiji nekaj izrednega. Peto sezono v najvišji ligi moštvo z znamko Allianz v bistvu  spada, tako kot kolegi z nogometne zelenice, nekam v sredino lestvice, čeprav so lani prišli do play-offa in je tudi letos več klubov v finančni krizi. Predsednik Ghiacci je pozoren na proračun in je poleti zaupal lanskemu pomočniku trenerja, Videmčanu Cianiju. Začetek prvenstva je bil za Trst obetaven (tri zmage na ravno tolikih domačih tekmah in dva poraza v gosteh), morda se bodo tudi letos tako ali drugače dokopali do končnice za prvaka, cilji pa zagotovo ne morejo biti višji. Pomembno bo tudi ohraniti ugodne epidemiološke razmere, ki dovoljujejo občinstvo na tribuni in posledično prihodke v društveno blagajno. Večji problem se bo namreč, to je že zdaj jasno, pojavil ob koncu sezone, ko je ob izteku triletne pogodbe prvi pokrovitelj, bavarski zavarovalniški velikan, že napovedal umik.

Skupna ugotovitev za obe okolji, nogometno in košarkarsko, je – ne glede na razplet letošnje sezone 2021/2022 – da bi v vsakem primeru kazalo več staviti na mladinski pogon, kar pa je v krutem profesionalnem športu dandanes vse težje. Vzpodbudna vest za naš prostor je, da je tržaški Slovenec Andrea Mura letos trener mladinske ekipe Under 19 Pallacanestro Trieste, v kateri so tudi fantje, ki trenirajo in včasih igrajo v A ligi.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme