Trideset let od strašne izgube za Rai

28. januar je za sedež Rai v Trstu poseben dan. Pred natanko tridesetimi leti so v Mostarju med opravljanjem svojega poklica ugasnila tri mlada življenja. Vojnim krutostim so podlegli uslužbenci Rai Saša Ota, Marco Luchetta in Dario D’Angelo.

Njihovemu spominu se bodo pri Slovenskem programskem oddelku RAI poklonili s predvajanjem dokumentarca Hotel Sarajevo, avtorice in režiserke Barbare Cupisti, ki bo film tudi uvedla v pogovoru z urednico Mairim Cheber. Za postprodukcijo pogovora, posnetega v CPTV RAI V Milanu, je poskrbel urednik Jan Leopoli. Za slovensko različico dokumentarca so poskrbeli na Videoestu.

Dokumentarni film Hotel Sarajevo je nastal po zamisli pisatelja Andrea Di Consolija in v režiji Barbare Cupisti, produkciji Clipper Media in Luce Cinecittà ter Rai Cinema ob 30. obletnici vojne v Bosni in Hercegovini.

Leta 1992 je na Balkanu izbruhnila vojna. Mesto Sarajevo je doživelo dolgo in grozovito obleganje, eno najdaljših v sodobni zgodovini, v katerem je življenje izgubilo približno 12.000 ljudi. Dokumentarec pripoveduje o teh dogodkih tako, da pripoved zaupa trem protagonistom, ki predstavljajo tri različne generacije: Bobu, fixerju, Zoranu, ki je bil takrat trinajstletni fant, in Belmini, ki se še ni rodila. Vsi trije primerjajo svoje spomine na travmo, ki so jo doživeli, in jo skušajo premagati s pomočjo zgodbe same. Gre za terapevtsko pot, ki skuša zaceliti rane strahovitega obdobja, ki je pretresel srce Evrope in za vedno obrnil na glavo življenja skupnosti, ki so do tistega trenutka znale mirno sobivati, a so se znašle vpletene, izmenično kot žrtve in izvajalci, v brezobzirne zločine.

Simbolni kraj, hotel Holiday Inn v Sarajevu, kjer so med vojno bivali številni zahodni dopisniki, deluje kot povezovalni element med tremi zgodbami.

RAI bo predvajala dokumentarec v nedeljo, 28. 1. 2024, ob 21. uri, ponovitev pa bo v četrtek, 1. 2. 2024, ob 21. uri.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme