Slovenija

Tri politične stranke imajo največ možnosti za zmago!

Tri politične stranke imajo največ možnosti za zmago!

Piše Marijan Drobež / Ob bližajočih se volitvah v Sloveniji

V množici nagovarjanj volivcev, naj se opredelijo zanje na referendumu o zakonu o drugem tiru železniške proge Divača – Koper, v nedeljo, 13. maja, in na predčasnih parlamentarnih volitvah v nedeljo, 3. junija, me je najbolj zaznamovala in tudi užalostila večkrat ponavljana trditev, da se Slovenija zaradi razprtij in neurejenih razmer v njej bliža razkroju in razpadu. To možnost je potrdil tudi evropski poslanec Milan Zver iz Slovenske demokratske stranke, ki je v intervjuju za tednik Demokracija opozoril, “da ni patetičen, če reče, da bodo naslednja leta odločilna, ali bomo ohranili slovensko državo, evropsko zvezo in posledično evropsko civilizacijo”. Žalosti ga tudi dejstvo, “da so se zadnje slovenske vlade tako oddaljile od Združenih držav Amerike. Slovenija že čuti posledice tega”.
V predreferendumski in predvolilni kampanji se voditelji političnih strank in List ne zmenijo za opozorila, da so potrebni nujni ukrepi za premagovanje težav in zastojev pri razvoju Slovenije, mar so jim zgolj volitve in boj za glasove. Etika in morala govorcem služita samo za okras. Zdaj poteka spopad med predstavniki treh političnih strank, ki imajo skoraj enako podporo volivcev in ustreznega dela politike, kar bi lahko zadoščalo za zmago na državnozborskih volitvah. Soočajo se Lista Marjana Šarca, Socialdemokratska stranka in Slovenska demokratska stranka oziroma njihovi predsedniki, Marjan Šarec, Dejan Židan in Janez Janša. Ponavljam, da nedvomnega zmagovalca volitev še ni, na vrhu politike pa so tri trenutno enako močne stranke. To pomeni, da bi bila vsaka od njih lahko tista, ki bo po volitvah sestavljala novo vlado.
Pričakovati je, da se bo v preostalem delu predvolilne kampanje le-ta zaostrila, ker se bo vsaka od treh strank trudila si pridobiti čim več novih volivcev in podpore svojega dela slovenske politike. Morebitno spreminjanje podpore strankam in volilnim listam bo odvisno v veliki meri od morebitnih novih potez in dejanj političnih vplivnežev. Med njimi sta tudi nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan in ljubljanski župan ter predsednik stranke Pozitivna Slovenija, Zoran Janković. Ta se je odrekel sodelovanju na volitvah z utemeljitvijo, “da bo tako preprečil drobitev glasov politične levice, kar bi lahko na volitvah okrepilo Janeza Janšo”. Domnevno naj bi tudi Milan Kučan, ki je še vedno vplivna in karizmatična osebnost v Sloveniji, ob koncu predvolilne kampanje sporočil, katero politično stranko, listo ali kandidata bo na volitvah podprl.
Po volitvah oziroma po objavi volilnih izidov bo državni poglavar Borut Pahor predsedniku stranke, ki bo na volitvah dosegla največji uspeh, podelil mandat za sestavo vlade. Sestava bo pomenila težavno in zapleteno opravilo, najbolj v primeru, da bi bil mandatar Janez Janša. V strankah leve politične opcije so namreč zatrjevali, in to še vedno izjavljajo, da v vladi z Janezom Janšo kot premierjem ne bodo sodelovali. Vendar nobena trditev v politiki, tudi slovenski, ni nujno dokončna. Na to kaže tudi mnenje Karla Erjavca, zdajšnjega zunanjega ministra in predsednika upokojenske stranke Desus, ki je v intervjuju za tedenski magazin Reporter ugotovil, “da sta v Sloveniji samo dva polnokrvna politika, to sta Janez Janša in Karl Erjavec. Vsi drugi so neki hibridi brez ustreznih podlag”.
Zelo pomembna bo volilna udeležba, saj v Sloveniji nobeno glasovanje ni obvezno, torej tudi za volitve ne na katerikoli ravni. Podatki dokazujejo, da je udeležba na volitvah zmeraj nižja. Navajam, da je na predsedniških volitvah leta 1992 volilo 85.84 % upravičencev, na enakih volitvah lansko leto pa samo še 43.67 % volivcev. Zaradi upadanja števila volivcev bo lahko kmalu nastalo vprašanje legitimnosti volitev. To pomeni dilemo, ali so razni funkcionarji, ki so bili izvoljeni z majhnim številom glasov, sploh upravičeni za opravljanje kake funkcije. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

13.05.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!