Aktualno

“Trg povezuje – spoznajmo se”

“Trg povezuje – spoznajmo se”

ZSKP - Praznik na Trgu Evrope v petek, 15. junija 2018

Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice opravlja kot ena osrednjih kulturnih organizacij Slovencev v Italiji pomembno poslanstvo, saj povezuje kulturna društva med seboj v skupnem prizadevanju za razvoj slovenske kulture in slovenskega jezika. Ustanovljena je bila leta 1959 v Gorici z željo, da bi bolje povezovala in usklajevala dejavnost goriških slovenskih katoliških društev na kulturnem področju. V Zvezo so se že v začetnih letih delovanja včlanila razna društva, tako da je postala pomemben kulturni dejavnik v goriškem in tudi širšem slovenskem prostoru. Danes šteje Zveza dvajset članic in krije področja od Kanalske doline, Benečije do Krasa. Za Slovence, ki živimo in delujemo v državi z drugačnim jezikom in tradicijo, ima kulturno izročilo še posebno vlogo, saj gre v bistvu za to, da se kot narodna skupnost ohranimo in utrdimo. Slovenci v Italiji se zavedamo, da smo del slovenskega naroda in da mora, še zlasti kultura, povezovati vse Slovence v skupnem slovenskem prostoru.

Pevska in glasbena dejavnost sta stebra, na katerih sloni večji del kulturnega ustvarjanja naše Zveze. Zveza je v preteklosti samostojno že pripravila več širokopoteznih projektov z izvedbo operet in kantat, pri katerih je sodelovalo več kot sto izvajalcev. Naj omenimo najvažnejše: opereto Planinska roža (1990), spevoigro Srce in denar (1992), opereto Pri belem konjičku (1996), kantato Oljki (1994), opereto Hmeljska princesa (1999), spevoigro Kovačev študent (2002), kantato Soči (2006) ter opereto Grofica Marica, ki je bila izvedena leta 2009 ob petdesetletnici Zveze.

Zveza slovenske katoliške prosvete, skupaj s svojimi članicami, bo meseca junija 2018, ob praznovanju Dneva državnosti, ki ga v Sloveniji obeležujemo 25. junija, organizirala prireditev na skupnem trgu Evrope/Transalpina, ki dejansko in simbolično povezuje Gorico in Novo Gorico. Prostor pred novogoriško, nekdanjo severno goriško železniško postajo, je kraj najbolj tesnega urbanega stika med obema mestoma. Trg v mladem mestu je dobil ime po vstopu Slovenije v EU (1. maja 2004). Krasi ga mozaik nove Evrope, ki ga je zasnoval Franko Vecchiet, slovenski umetnik iz Trsta. Trg z mozaikom je postal nov simbol somestja dveh Goric, pa tudi simbol odpravljanja razmejevanj in simbol evropskega združevanja. Zato je projekt dobil ime “Trg povezuje – spoznajmo se”.

Kulturni program prireditve se bo pričel ob 19. uri z nastopom orkestra gojencev glasbenih šol SCGV Emil Komel, Nova Gorica in goriške pokrajine. Sledil bo koncert znanega slovenskega ansambla Modrijani. Poleg Dneva državnosti bi s tem praznikom obeležili še 60. obletnico delovanja ZSKP in 10-letnico vstopa Slovenije v območje Schengen. Tako bi z enim dogodkom zaobjeli razne obletnice, ki so zaznamovale življenje v našem skupnem prostoru. “Pri ZSKP želimo, da bi to bil predvsem praznik veselega vzdušja za vse, ki še verjamejo v tvorno sožitje in sodelovanje za boljšo prihodnost naših krajev”, piše v tiskovnem sporočilu.

Prireditev bo v petek, 15. junija 2018, s pričetkom ob 19. uri. V primeru slabega vremena bi prišel v poštev rezervni datum, in sicer torek, 19. junija.

Projekt so podprli občini Gorica in Nova Gorica, Fundacija Cassa di Risparmio iz Gorice, Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Zadružna kraška banka, Svet slovenskih organizacij. K sodelovanju so pristopili: Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel, Arsatelier Mednarodni center za glasbo in umetnost, Kulturni center Lojze Bratuž, članice Zveze slovenske katoliške prosvete.

“Pri ZSKP menimo, da kultura ni dejavnost, ki bi bila ločena od okolja, v katerem živimo. Umetniki, strokovnjaki in ljubitelji so povezani z vsemi segmenti družbe. S svojim ustvarjalnim delom prežemajo celotno družbeno življenje. Slovenska ljubiteljska kultura v zamejstvu ima neprecenljivo vrednost, ker ohranja in krepi našo narodno istovetnost, obenem pa – to je najpomembnejše, združuje ljudi. ZSKP je že vrsto let prisotna na pouličnem prazniku Okusi ob meji. S praznikom na trgu Evrope pa bi presegli mejo in tako okrepili medsebojno sodelovanje.”

ANSAMBEL MODRIJANI

Modrijani so trenutno najbolj priljubljen in zaželjen ansambel narodno-zabavne glasbe v Sloveniji. Začetek delovanja ansambla sega v leto 2000. Rok in Blaž Švab sta že prej igrala in prepevala v raznih otroških ansamblih ali posamezno. Franjo in Peter Oset pa sta igrala v zabavnem bendu, kjer so igrali rock glasbo. Potrebnih je bilo nekaj naključnih srečanj, poznanstva so kmalu prerasla v prijateljstvo in nastal je nov ansambel, ki ga sestavljajo bratranca Švab in brata Oset. Frontman skupine Blaž Švab je že kot najstnik začel igrati in ustvarjati ime skupini, ki je danes prva privlačnost slovenske narodno-zabavne glasbe. Leta 2003 je ansambel zaznamovala zmaga skladbe Ajda na polju na festivalu Slovenska polka in valček 2003, ki je vsekakor največji festival slovenske narodno zabavne glasbe. Sledili so nastopi v Pittsburghu, Clevelandu in Torontu. Sodelovali pa so tudi s tamkajšnjimi radijskimi postajami, kjer se vrti slovenska glasba, in v studiu v živo tudi prepevali in igrali. Prvih pet let delovanja so proslavili na Dobrni, kjer so predstavili vse dosedanje delo. Izšla je pa tudi velika jubilejna plošča. V mesecu decembru leta 2006 je izšla mala božična plošča Božič z Modrijani, septembra 2007 pa velika plošča z naslovom Poljub pod pajčolanom. Prav tako je leta 2007 izšla plošča z ljudskimi pesmimi v “a cappella” izvedbi, pod naslovom Kam šel je čas … Septembra 2008 so izdali deveti album z naslovom Pusti mi pesmi. Ob tej priložnosti so prejeli tudi srebrno ploščo za “a cappella” projekt Kam šel je čas … Poleti 2009 so prejeli srebrno ploščo za zgoščenko Pusti mi pesmi. Isto leto je izšla deseta zgoščenka, ki so jo posneli skupaj z glasbenimi prijatelji in jo naslovili Modrijani z gosti. Leta 2010 je izšla zgoščenka Na stare lepe čase, leta 2012 pa zgoščenka z naslovom Ti moja rožica. Sledile stao še zgoščenki Moja in Rock me. Aprila 2010 so prejeli srebrno ploščo za projekt Modrijani z gosti, novembra 2010 pa zlato ploščo za projekt Poljub pod pajčolanom. Poleg že naštetih nagrad so prejeli več let zapored nagradi Viktor in Gong popularnosti. Vsako leto naštejejo preko 200 nastopov in želijo, da bi se ta številka tudi v prihodnjih letih ne zmanjšala oz., da bi samo še rasla, saj kot sami pravijo: “Kdor poje, slabo ne misli!” . V približno triurnem nastopu bodo Modrijani publiki zapeli njihove najbolj znane komade.

GLASBENE ŠOLE

Pred nastopom skupine Modrijani bo zaigral združeni orkester gojencev glasbenih šol SCGV Emil Komel, Nova Gorica in goriške pokrajine. Nastop glasbenih šol spada v niz koncertov Snovanja, ki jih že vrsto let organizira Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice skupno s društvom Arsatelier.

06.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!