Tretja predstava Lepa Vida

Fotografije: STUDIODOR – Dean Grgurica

 Abonmajska sezona SSG na Goriškem

V ponedeljek, 22. januarja 2024, ob 20. uri bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici (Drevored 20. septembra 85) na sporedu tretja predstava letošnje abonmajske sezone SSG na Goriškem. Na velikem odru bo zaživela Lepa Vida avtorice Staše Prah, v režiji Marjana Nećaka in koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta in Gledališča Koper.

Ženski pogled je preusmeril arhetipe v sodobnejše branje razlogov in posledic bega Vide, ki zapusti zakonsko in družinsko “zavetje” in se odpelje v neznano, da bi iskala, drugje, boljše življenje. Glavna tema predstave je namreč hrepenenje po svobodi, ljubezni in življenju, ki z Vidino pustolovščino opozarja na prepogosto pomanjkanje te življenjske sile v današnjem svetu. Režiser je o smislu uprizoritve in same zgodbe napisal: “Lepa Vida je opomin, da smo pozabili hrepeneti po nečem, kar imamo radi.”

Lepa Vida govori o sodobni ženski, proti družbenim stereotipom, v tej drami pa je predvsem zgodba o prebujeni zavesti vsakega človeka, ki si privošči iskanje sreče. Tema je prisotna vsepovsod v dramskih in literarnih delih, ki jih Staša Prah v tekstu povezuje z mitom Lepe Vide, da bi ustvarila asociacije z umetniškimi predelavami Ivana Cankarja, Andreja Rozmana Roze, Williama Shakespeara, Molièra, Edmonda Rostanda, kot tudi z besedili nekaterih popevk.

Predstava bo opremljena z italijanskimi nadnapisi.

Tudi tokrat je na voljo brezplačni avtobusni prevoz za gledalce z Goriškega, in sicer: 18.55 Doberdob, pred občinskim poslopjem; 19.02 Selce, pred pizzerio Al Gambero, 19.05 Tržič, ul. San Polo št. 155; 19.10 Štivan, na avtobusni postaji, (po križišču, na cesti za Gorico); 19.20 Jamlje, na avtobusni postaji; 19.24 Palkišče, na avtobusni postaji; 19.30 Gabrje, na avtobusni postaji; 19.35 Sovodnje, pri lekarni.

Za informacije in rezervacije: tel. +39 0481 33288; email info@kulturnidom.it.

Cene posameznih vstopnic: redne 20 evrov, znižane 17 evrov (under 26, over 65), dijaki, študentje in brezposelni 10 evrov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme