“Treba je dobro poznati svoje telo!”

Piše: APE

Pogovor / Lara Bearzi, športnica pri društvu Bor Atletika

Pogovorili smo se z Laro Bearzi, mladim dekletom, doma iz Sesljana, ki trenira atletiko pri tržaškem športnem društvu Bor Atletika. Povedala nam je marsikaj o sebi in svoji športni poti.

Lara, povej nam kaj o sebi!

Ime mi je Lara Bearzi; stara sem 17 let. Septembra bom začela peti razred klasičnega liceja France Prešeren v Trstu. V prostem času treniram atletiko pri športnem društvu Bor. Sem tudi skavtinja, pojem v dekliškem pevskem zboru v Nabrežini in sem članica Devinskega mladinskega krožka. Poleg tega pa tudi igram klavir v glasbeni skupini Exusia.

Kdaj si se začela ukvarjati s športom oz. z atletiko?

S športom sem se ukvarjala že v otroških letih, saj sta bila mama in očka oba športnika. Trenirala sem minimotoriko in tudi minivolley. Nato sem dolgo časa igrala košarko tako pri športnem društvu v Tržiču kot tudi v Foljanu. Košarko sem trenirala vse do leta 2020, ko so se vse športne dejavnosti prekinile zaradi pandemije. Prvi dve leti višje šole sem trenirala tako košarko kot tudi atletiko, toda zadnjo občasno. Poskušala sem vse atletske discipline, razumela pa sem, da mi ustrezajo kopje in razni meti. Med prvim valom pandemije so bile vse športne dejavnosti ukinjene, razen atletike, saj je le-ta individualni šport, ki ga lahko treniraš na odprtem. Najprej sem doma trenirala z utežmi, nato pa tudi na štadionih. Žal mi je bilo opustiti košarko, včasih pogrešam ekipno vzdušje, kljub temu pa imam tudi pri atletiki veliko prijateljev in  “soigralcev”. Košarka in atletika sta seveda dva zelo različna športa, vsak ima svoje prednosti in tudi svoje hibe.

Kako pa je s treningi?

Trenutno treniram petkrat na teden; trikrat na teden treninge namenjam delu z utežmi, dvakrat pa delu na tehniki s kopjem. Treniram na Štadionu 1. maja, pa tudi na štadionu G. Grezar. Vadim s trenerjem Vojkom Cesarjem. Spadam v kategorijo “juniores”, to se pravi med mladince. Za dve leti bom spadala v kategorijo “promesse”, nato pa “assoluti”, to se pravi med člane. Vsako orodje in vsaka kategorija ima svojo težo, trenutno tehta moje orodje 600 gramov.

Lara, katere so prednosti, katere pa hibe atletike?

Mislim, da je atletika zelo dobra panoga oz. šport za vsestransko rast telesa. Med pripravo in treningi delujejo vsi deli telesa, prav tako pa ti pomaga, da dobro spoznaš in nato poznaš svoje telo in si z njim povezan. Razumeti moraš, kdaj ga lahko preobremeniš, kdaj pa ne, zaradi poškodb. Atletika je zelo primeren šport za mlajše, ker lahko tako že v mladih letih dobro razviješ gibljivost telesa. Biti sam oz. ukvarjati se z individualnim športom ima tudi veliko prednost. Svoje delo, treninge in vse, kar spada zraven, moraš opraviti sam, težave moraš rešiti sam, kar ti pomaga pri samozavesti. Po drugi strani pa nimaš ekipe, ki bi ti pomagala v težkih trenutkih in te podpirala. Včasih pa je vse zahtevno zaradi logističnih težav, saj je pot od doma do štadionov dolga.

Kje pa si tekmovala?

Že štiri leta tekmujem na državnem prvenstvu. Zelo sem vesela, ker sem se letos uvrstila na tretje mesto, kar je za zdaj moj najboljši dosežek. Izboljšala sem tudi svoj osebni rekord, saj je moje kopje letelo 42,55 metra daleč. Tudi drugi moji soigralci, če jih lahko tako imenujem, so se uvrstili na odlična mesta. Tekmovanja potekajo večinoma aprila, maja in junija pa še avgusta in septembra, tudi na deželni ravni. Občasno treniram tudi z deželno izbrano vrsto. V soboto, 23. julija 2022, sem skupaj z Meto Sterni in Matejo Tavčar nastopila na atletskem mitingu na tržaškem Grezarju. Tekmovali so tudi atleti in atletinje iz Slovenije, Veneta, Emilie-Romagne in naše dežele.  Uvrstila sem se na 5. mesto in svoje kopje vrgla 40,24 m daleč.

Kako pa vse usklajuješ?

Všeč mi je biti zasedena oz. imeti več obveznosti. Res, včasih je težko in sem utrujena, predvsem zaradi logističnih težav, kot sem prej povedala. Kljub temu pa mislim, da si svoj čas bolje uredim, če imam več obveznosti in točno vem, kdaj lahko pač lenarim.

Lara, kaj pa v prihodnosti?

V prihodnosti bi rada spet začela trenirati košarko, tudi če je morda vse skupaj bolj naporno kot atletika, ker tekmuješ vsak konec tedna. Vsekakor, šport mi je zelo všeč in mislim, da bom športno dejavnost na katerikoli način nadaljevala. Kar se pa tiče študija, nimam še jasnih načrtov. Gotovo je moje zanimanje usmerjeno predvsem v humanistične in jezikovne vede.

(na sliki: Lara Bearzi na desni)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme