Tradicionalni božični zborovski pozdrav

Piše:

Na Štefanovo so v Štivanu, v novi cerkvi sv. Janeza Krstnika, tudi letos priredili prisrčen božični koncert, ki so ga sooblikovali Fantje izpod Grmade, cerkveni pevski zbor Devin Nabrežina, Fantovska skupina Devin Nabrežina, Devinski mladinski krožek, skavti kraškega stega in gojenci SCGV Emil Komel. Tradicionalni, že 54. božični koncert je imel letos naslov Poslušajte vsi ljudje in so ga organizirali v sklopu pobud Nativitas in pod okriljem Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst. Slovenske božične pesmi napolnijo srce v božičnem in prazničnem času, a so tudi pomembne, ker z njimi širimo in hranimo našo kulturno dediščino, tako so pred začetkom sporočili organizatorji številnim prisotnim, ki so kot običajno do kraja zapolnili štivansko cerkev. Verz Poslušajte vsi ljudje so izbrali, da bi počastili skladatelja Ubalda Vrabca, ob 30-letnici smrti, obenem pa so se na prazničnem večeru spomnili tudi na dragega duhovnika Jožeta Merkuže, ki je bil redno prisoten in vedno navdušen nad tradicionalnim koncertom. Prisotne je pozdravil tudi don Fabio, ki je poudaril, kako je praznovanje z glasbo in petjem najvišja oblika človeškega umskega izražanja.  Koncert, ki vedno privablja zvesto publiko prijateljev devinskih zborov, so tokrat uvedli gojenci SCGV Emil Komel. Lara Emili, Lara Desanctis in Andrea Ciriaco so na kitaro zaigrali skladbi Tu scendi dalle stelle in Kaj se vam zdi. Lara Desanctis in Lara Emili sta potem še enkrat stopili pred publiko in zaigrali Little cottage on the island, Marie Linnemann. Letošnja novost je bil nastop hudega klana kraškega stega SZSO, ki je v posebni zasedbi zapel Nebeški Jeruzalem (S.E. Vongue) in Res velik si Bog (C. Tomlin). Ni pa pravega božičnega koncerta brez skladbe Rajske strune in prav note le-te so zazvenele iz mladih glasov Fantovske skupine Devin Nabrežina, ki so pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana zapeli še Le gor, le gor (prir. France Cigan).

V znamenju spomina na Ubalda Vrabca sta bila zborovska programa cerkvenega pevskega zbora Devin Nabrežina in MoPZ Fantje izpod Grmade, ki sta zapela Vrabčeve božične ljudske Jožef, prileten mož, Poslušajte vsi ljudje, Bila je noč, Nikar ne dremajte, Ura je polnoči in Svet Jožef in Marija.

Za konec je za pevski pozdrav poskrbel združeni zbor pevcev Fantov izpod Grmade in Fantovske skupine Devin Nabrežina. Koncert pa se je končal z že ustaljeno skupno izvedbo Svete noči vseh nastopajočih in občinstva, kar vedno sproži pravo božično in praznično razpoloženje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme