Tradicija božičnega časa, ki se praznično ponavlja

Koncert božičnih pesmi v novi cerkvi v Štivanu je stalnica božičnih praznikov za mnoge vaščane iz krajev, ki stojijo na obronkih Grmade, saj se ti koncerti ponavljajo vsako leto vse od daljnega 1969, ko so Fantje izpod Grmade pod vodstvom Iva Kralja in ob spremljavi organista Hermana Antoniča izvedli prvi samostojni božični koncert na tem koncu. Obred se je ponovil tudi na Štefanovo 2012, ko so nastopili ženski zbor Devin, ki je s tem koncertom obeležil tudi 40 let svojega delovanja, moški zbor Fantje izpod Grmade in oba zbora združena v mešani zasedbi. Vse zbore je vodil Herman Antonič, pri elektronskem klavirju pa je bila Petra Grassi.
Spored je povezovala Barbara Rustja Brecelj, ki je prebrala tudi zelo povedno priložnostno razmišljanje prof. Aleša Breclja. Domači župnik g. Giannini pa je pisno izrazil voščila in poudaril misel, da je petje slovenskih cerkvenih pesmi sicer izraz verskega čutenja, obenem pa tudi potrditev narodne pripadnosti, kar je za ta prostor tudi pomembno, da se potrjuje identiteta ljudstva, ki tu živi.
Spored je bil pester, saj so ženske zapele dve Harejevi božični in Filejevo Brezmadežni, ki je tudi uglašena na božično sporočilo, prav posebno milo pa je izzvenela priredba koroške ljudske Tiha zemlja noj nabiese …
Tudi MoPZ Fantje izpod Grmade je izbral nekaj pesmi, ki so jih peli pred leti, npr. Bratuževo Noč najjasnejša v Maličevi priredbi, a tudi novo trikraljevsko kolednico Od treh kralov v priredbi Janeza Močnika, medtem ko je solo vlogo Kalingerjeve Pastirji, povejte nam, kaj se godi odpel bariton Kristjan Kovačič.
Največji delež sporeda je bil na koncertu namenjen mešanemu zboru, poleg znanih in priljubljenih pesmi, kot so Tomčeva Angelsko petje, Harejeva Le spavaj, sladko Detece, ali Štolzerjeva Rajske strune, smo lahko ponovno slišali Vrabčevo vedno lepo Bila je noč in novost Premrlovo kantato za soliste, ženski, moški in mešani zbor, Sveta noč, ki jo je napisal na besedilo Mirjam Tozon. Solo vlogi sta odpela Kristjan Kovačič in Igor Antonič.
Koncert, ki je tudi letos privabil številno občinstvo, je bil spet potrditev, da znajo devinski zbori vsako leto predstaviti kako novost, obenem pa tudi segreti duše občinstva z znanimi in priljubljenimi melodijami. Večer so v lepem prazničnem vzdušju, ob izražanju voščil, nadaljevali na sedežu zborov v Devinu, kamor so povabili vse prisotne na nadaljevanje večera.
V-J

Štivanski koncert

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme