Totalni cirkuški spektakel Solus Amor iz Budimpešte

Piše: Davorin Devetak Fotografije: Bálint Hirling

Ljubljana, Cankarjev dom / Tudi razstava Slovenski punk in fotografija

Kdor bi rad praznoval “drugačen” konec leta v prestolnici, ima na razpolago tudi izredni dvojni spektakel sodobnega madžarskega cirkusa v Cankarjevem domu. Gostoval bo namreč sloviti Recirquel Palače umetnosti – Müpa Budapest iz Bude, ki bo v Gallusovi dvorani v soboto, 30. decembra, ob 16.00 in 19.30 ter v nedeljo, 31. decembra, ob 19.30 uprizoril večplastno predstavo Solus Amor znanega madžarskega koreografa in režiserja Bencea Vágija.

Izvrstni ansambel umetnikov, akrobatov, plesalcev bo priigral pravi “balet v zraku” v duhu tradicije najboljšega vzhodnoevropskega cirkusa, a tudi s pomočjo najsodobnejše tehnologije, od veličastne scenografije do svetlobnega oblikovanja, celo izdelave polarnega medveda v naravni velikosti, ki ga je ustvaril južnoafriški mojster lutkar Janni Younge. Z lahkotnostjo, gracioznostjo in liričnostjo madžarski umetniki vratolomnega giba in kretnje upodabljajo najrazličnejše izraze in različice ljubezni s sugestivnim komentarjem stare tradicionalne in avtorske glasbe Edine Szirtes in Gáborja Zerjéka. Scenografijo je podpisal Petér Klimó, svetlobne efekte in luči Attila Lenszér in Jozséf Petö, bogate kostume pa je ustvarila Emese Kasza.

Sobotna predstava ob 19.30 je del abonmajev CD Veličastni in Ivan, v prodaji pa so tudi proste vstopnice za vse tri omenjene predstave. Blagajna Cankarjevega doma je odprta ob delavnikih od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred prireditvami. S plačilnimi karticami je možno kupiti vstopnice tudi na spletu www.cd-cc.si. Informacije: tel. 00386 1 24 17 299 ali mail vstopnice@cd-cc.si.

Tudi razstava Slovenski punk in fotografija

Do 30. januarja je v osrednjem slovenskem kulturnem hramu odprta tudi obsežna zgodovinska fotografska razstava, ki zajema obdobje od leta 1977 do sredine osemdesetih. Glavna tema je slovenski punk, ki se je pojavil takoj za izvirnim britanskim, a ne gre samo za provokativno mladinsko glasbeno dogajanje. Pojav označuje tudi ljubljansko subkulturo in alternativo, eno izmed glavnih in najskrajnejših znanilk slovenske politične, pa tudi kulturne in družbene pomladi. Zato je kustosinja razstave videoustvarjalka, medijska teoretičarka in podkovana strokovnjakinja dr. Marina Gržinić, ki deluje v okviru ZRC SAZU.

Retrospektiva obsega bogat prerez avtorskih in reportažnih dokumentov fotografov, ki jih navajamo v celoti: Janez Bogataj, Božidar Dolenc, Vojko Flegar, Dušan Gerlica, Siniša Lopojda, Elena Pečarič, Matija Praznik, Bogo Pretnar, Bojan Radovič, Mladen Romih, Tone Stojko, Jože Suhadolnik, Jane Štravs, Igor Vidmar ter kolektivni prispevki Razmerja / 25 let lezbične skupine ŠKUC-LL in Tožibabe. Razstava je odprta vsak dan od 10. do 20. ure, v četrtek do 21.00.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme