Topel sprejem za Aneja Dopliharja in Luko Kovica

Piše: Katarina Visintin

V petek, 3. septembra, sta se s paralimpijskih iger v Tokiu vrnila parakolesar Anej Doplihar in njegov trener Luka Kovic. Na slovensko-italijanski meji so ju dočakali starši in bližnji, ki so ju toplo in ponosno sprejeli.

Športnik Anej je v Tokiu dosegel 13. mesto v vožnji na čas in 9. mesto na cestni dirki v skupini H3.  To sta dva izjemna rezultata za slovensko parakolesarstvo in tudi za samega športnika, saj ju ni pričakoval. Anej je z 9. mestom izboljšal slovenski rekord in tako dosegel najboljši rezultat v zgodovini slovenskega parakolesarstva. Dirka je na letošnjih paralimpijadah bila neobičajna, saj je vodilna skupina štartala v pospešenem ritmu, nenavadnem za daljše dirke. Tudi samo vreme športnikom ni bilo najbolj naklonjeno: dež in megla sta jih spremljala skozi celotno tekmovanje. Dirka je torej zahtevala veliko fizično in psihološko pripravljenost, še posebno pa veliko vztrajnost in odločnost – kar štiri kolesarji so zapustili dirko, ker niso prenesli takšnega napora.

Po manjšem sprejemu na meji so se z Anejem in Luko vsi premaknili v Dornberk, Anejevo rodno vas, kjer so domačini, prijatelji, sorodniki in vsi podporniki ter navijači častno sprejeli oba mlada fanta. Poleg Igorja Miljaveca, predsednika Sveta za invalide Mestne občine Nova Gorica, jima je javno čestital tudi Simon Rosič, podžupan Mestne občine Nova Gorica. Aneja pa je Rosič tako nagovoril:“Živimo v posebnem času, v katerem dobesedno hlastamo po pozitivnih zgodbah, po navdihu, po osebah, ki so nam za vzor … spoštovani Anej, ti to si. Si oseba, ki dokazuje, da z odprtostjo srca, zmagovalno miselnostjo, vero vase in kvaliteto se da premikati meje mogočega. To delaš vedno z nasmehom na obrazu, kar je nalezljivo za vse nas.” Dalje pa je še poudaril, kako je Anej vedno bil z dušo in srcem predan športu, tako pred nesrečo kot po njej. Seveda je pred mikrofonom spregovoril tudi sam športnik. Zahvalil se je za nepričakovano presenečenje, obenem pa tudi za veliko podporo, ki jo je dobival in jo še dobiva z vseh strani. Povedal je, da so mu sporočila, misli in besede, ki jih je bral vsak dan, veliko pomagali tudi med dirko. Dajali so mu pravo energijo in moč za dosego vseh ciljev.

Anej in Luka nista le športnik in trener, temveč sta mlad, sposoben, profesionalen, kvaliteten par z veliko prohodnostjo. Njuna čezmejnost je nenavadna lastnost, ki predstavlja tudi posebnost ekipe. Vidna in očitna je njuna želja po novih izzivih, močna vztrajnost in globoka predanost. Z rezultatom, ki ga je Anej dosegel v Tokiu, sta tudi sebi dokazala, da sta na pravi poti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme