Tomčev Slovenski Božič bo zazvenel na goriškem odru

Kulturni center Lojze Bratuž v sodelovanju z Združenjem cerkvenih pevskih zborov Gorica že nekaj let podarja v programu koncertne sezone v predbožičnem času glasbeni večer, ki vabi poslušalce h globljemu razmišljanju o skrivnosti božične noči. Vsakič ti koncerti vzbujajo veliko zanimanje in navdušenje pri občinstvu, tudi zato ker te nepozabne pevske in glasbene trenutke stkejo pevci in pevke naših zborov, ki svojo ljubezen do petja in glasbenega poustvarjanja radi prelivajo tudi v take širokopotezne dogodke. Kar pa kakovostnega vzklije v ljubiteljskih krogih, posreduje publiki posebno pristen žar in tankočutno podoživljanje daljnih betlehemskih dni, ki ju včasih zaman iščemo pri delih v sicer brezhibni izvedbi poklicnih izvajalcev.
Letos so prireditelji, tudi po brskanju v ljubljanski Narodni in univerzitetni knjižnici, segli po kantati Matije Tomca (1899-1986), Slovenski Božič za soliste, zbor in orkester. Delo je Matija Tomc napisal po narodnih napevih. Ti pa tako preprosto in domače ter privlačno opevajo svetopisemsko zgodbo o dogajanju v božičnem času. Kot že v prejšnjih letih so organizatorji glasbeni del zaupali dirigentu Hilariju Lavrenčiču, ki ima veliko izkušenj s takimi glasbeno-gledališkimi uprizoritvami.
Sam je Tomčevo delo uredil in ga dopolnil, mladi skladatelj Patrick Quaggiato, ki vselej preseneča s svojimi všečnimi, spevnimi uglasbitvami, je poskrbel za priredbo in orkestracijo. V živo bo kantato spremljalo 26 članov Orkestra ArsAtelier, ki združuje slovenske in italijanske glasbenike. Približno 80 pevcev in pevk, pa še 25 otrok iz zborov MePZ Hrast iz Doberdoba (zborovodja Hilarij Lavrenčič), MlMePZ Emil Komel (zborovodja David Bandelj), Fantovska skupina Devin Nabrežina (zborovodja Mirko Ferlan), DVS Bodeča Neža (zborovodkinja Mateja Černic), OPZ Veseljaki (zborovodkinja Lucija Lavrenčič), MlPZ Emil Komel (zborovodkinja Mateja Černic) bo prepevalo znane Tomčeve melodije, ki se bodo oglašale tudi iz grl solistov. Te pomembne vloge so zaupali Nadi Tavčar (Marija), Nikolaju Pintarju (Jožef), Martini Kocina (krčmarica), Manuelu Pintarju (krčmar), Andreju Rustji (prvi pastir) in Dariu Bertinazziju (drugi pastir). (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
IK

KCLB-ZCPZ / Koncertna sezona

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme