Tokrat v Ljubljani

Piše: Fanika Klanjšček

Živahno delovanje novonastalega zbora Go & Sing

V Gorici že od lanskega novembra deluje novonastali mešani pevski zbor, pred kratkim poimenovan Go & Sing – Voci in Circolo. Zbor je nastal v okviru dejavnosti krožka uslužbencev Občine Gorica ter združuje pevce oz. uslužbence goriške občinske uprave in prefekture ter Avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine. Glasbeni sestav, ki ga vodi prof. Michela De Castro, uslužbenka goriške občinske prave, redno vadi dvakrat tedensko in je v maju že imel možnost nastopiti kot gost skupnosti Italijanov v hrvaški Istri.

V nedeljo, 9. julija, pa so goriški pevci bili v gosteh v Sloveniji, kjer so svoj dan in glasove posvetili Ljubljani. V lepem, sončnem jutru so se z avtobusom pripeljali do slovenske prestolnice, kjer so si najprej ogledali mestno jedro. Imeli so tudi možnost pobliže spoznati zgodovino, kulturo in tradicije mesta ter delovanje občinske uprave, saj jih je prijazna vodička pri tem spremljala in tako bistveno pripomogla, da so začutili vse zanimivosti in bogato dediščino tega vsestransko razvitega evropskega mesta. Vodička je zboru prikazala tudi notranjost Mestne hiše in ga popeljala v sejno dvorano, kjer zaseda mestni svet; tu je zbor tudi zapel v pozdrav. Po skupnem kosilu so se pevci peš povzpeli do Ljubljanskega gradu, ki stoji za starim obzidjem na zelenem griču sredi mesta: grad je krasna razgledna točka in v svojih sobanah čuva zgodbe preteklosti. Tudi tu se je slišalo veselo petje goriških pevcev.

V popoldanskem času so pevci ob vrnitvi v središče Ljubljane imeli možnost posvetiti nekaj časa sproščeni plovbi po reki Ljubljanici na krovu ladjice, ki jih je zapeljala do začetka Krajinskega parka Ljubljansko barje in nato še skozi samo mestno središče pod Zmajskim mostom vse do Plečnikovih zapornic. Po doživljanju Ljubljane z rečne gladine pa je že nastopil čas, da so pevci odšli proti cerkvi Marijinega oznanjenja, bolje poznani kot Frančiškanska cerkev, ki se nahaja na Prešernovem trgu nasproti Tromostovja in je ena izmed najbolj obiskanih ljubljanskih cerkva. Je samostanska cerkev zraven frančiškanskega samostana, zgrajena pa je bila med letoma 1646 in 1660 na mestu starejše cerkve sv. Martina. Zborovski sestav je v nedeljo s svojim ubranim in uglajenim cerkvenim petjem spremljal celotno večerno mašo ob orgelski spremljavi maestra Giulia Chiandettija. Še posebno ganljivo in doživeto je bilo petje dua v sestavi Ruggera in Sofie Giraldi (oče in hčerka), sopranistke Alessandre Cominotto ter basa Fabia Marussiga.

Po nastopu v Frančiškanski cerkvi so si pevci zbora Go & Sing – Voci in Circolo privoščili še kratek, sproščujoč večerni sprehod po središču Ljubljane. Veselje in prijetno vzdušje sta se nadaljevala tudi med povratno vožnjo z avtobusom proti Gorici ob smehu, petju in obujanju lepih trenutkov, preživetih v krasnem mestu, zeleni prestolnici Slovenije, v družbi prijateljev pevcev.

Pevski nastop v Ljubljani je goriškemu zboru nedvomno omogočil, da glasbeno raste, se bogati z izkušnjami in kvalitetno razvija, vlil mu je novega navdušenja nad skupnim petjem ter podaril primernega elana, da pogumno stopa novim pevskim izzivom naproti.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme