Aktualno

Tokrat o depresiji

Tokrat o depresiji

Piše Alja Tasi: Ljubljana / Tretji naturopatski kongres

Za depresijo naj bi vsaj enkrat v življenju zbolel vsak šesti Slovenec, antidepresive pa pri nas jemlje že vsaka tretja ženska. Zato bo tematika 3. Naturopatskega kongresa, ki ga 21. aprila v Ljubljani organizira Združenje naturopatov Slovenije, še posebej aktualna. Devet priznanih predavateljev z vsega sveta bo osvetlilo problem anksioznosti in depresije, kongres pa je namenjen tako študentom naturopatije in zdravilcem, kot tudi vsem, ki se soočajo s tovrstnimi težavami ali bi želeli komu pomagati.
“Tematika je zelo aktualna, saj je bilo lani v Sloveniji izdanih kar 525.000 receptov za antidepresive. Še bolj pogosto kot depresija sama je torej jemanje antidepresivov. Posebej ženskam v menopavzi, ki so večkrat brez energije, razdražljive, slabo spijo, jih oblivajo vročinski valovi ipd., zdravniki predpišejo antidepresive, čeprav gre za hormonska nihanja. Zaradi podobnih vzrokov ženskam diagnosticirajo depresijo tudi po porodu. Pri hormonskem neravnovesju pa naturopati lahko zelo učinkovito pomagamo”, poudarja predsednica Združenja naturopatov Slovenije Erika Brajnik, ki ji je tudi na tretji kongres uspelo privabiti izjemno ugledne in zanimive predavatelje iz tujine.
Ena izmed njih je Alba Rosario Ibanez, ki v Gvatemali vodi dve bolnišnici, devet zasebnih klinik in naturopatsko šolo. “Depresija je zelo pereča težava povsod po svetu in prizadene vse – od otrok, najstnikov, odraslih in starostnikov. Gre za pomanjkanje serotonina v možganih in ne za psihološki problem, čeprav se depresija po navadi tako obravnava, ” meni ta južnoameriška strokovnjakinja za različna področja alternativne medicine.
Vzrok depresije pa ni le pomanjkanje serotonina, ki ga imenujemo tudi hormon sreče. Telo je lahko tudi preobremenjeno s toksičnimi kovinami, in takrat se moramo prečistiti. Še posebej pomembno je, da prečistimo črevesje, kjer se tvori 90 odstotkov serotonina. Depresijo pa lahko tudi podedujemo. “Mama in otrok sta prva tri leta otrokovega življenja v simbiozi; v naturopatiji ju obravnavamo kot eno. Zato mamina poporodna depresija slabo vpliva na otrokov imunski spomin”, Brajnikova razloži, zakaj je danes depresija pogosta tudi pri otrocih.
Predavatelji na kongresu se bodo trudili to perečo problematiko osvetliti z različnih zornih kotov. “Obstaja več vrst depresije. Od preproste oblike, skrb vzbujajoče, vznemirjene, upočasnjene, hladne, zmedene, s psihotičnimi simptomi – do take s kognitivnimi motnjami”, pravi pionir naturopatije v Italiji Rudy Lanza, ki bo predaval o povezavi med Bachovimi cvetnimi esencami in neverbalno komunikacijo depresivnih ljudi. S šestimi Bachovimi esencami si lahko zelo učinkovito pomagamo pri depresiji, trdi Lanza.
Iz Italije na tretji slovenski kongres prihajata še Heide de Togni, farmacevtka iz Verone, ki se ukvarja s preučevanjem črevesne mikroflore in probiotikov, ter Luca Speciani, kirurg in agronom, ki pravi: “Simptomi depresije so podobni sindromu prekomernega treniranja pri športnikih, kjer prihaja do preobremenitve nadledvične žleze, predvsem na račun pretiranega uživanja sladkorjev in rafinirane moke”. Prepričan je, da se proti depresiji lahko uspešno borimo s primerno prehrano in pravilnim načinom življenja, pri čemer sta pomembna tako fizična aktivnost kot počitek.
Na kongresu bodo udeleženci izvedeli, kako si lahko s pomočjo praktičnih tehnik na preprost način pomagajo sami. Tina Hausser, podpredsednica Svetovne naturopatske federacije, bo predavala o učinkih uporabe zelišč na čustvene motnje, uspešne primere zdravljenja depresije pa bosta predstavila tudi Alfredo Abascal, priznani naturopat iz Madrida, in Noemia Rodrigues, predsednica portugalskega naturopatskega združenja.
Iva Lloyd, ustanoviteljica naturopatske klinike v kanadskem Ontariu, bo poudarila pomen misli in čustev na zdravje in ozdravitev. “Zavedanje o vplivu stresa, anksioznosti in depresije na kronične bolezni so začeli raziskovati šele pred kratkim, od nekdaj pa je to del naturopatskega pristopa, ” pravi Lloydova, ki zagovarja celovit pogled na zdravje in bolezni.
Kongres bo potekal v Austria Trend Hotelu s pričetkom ob 9. uri. Vsi zainteresirani se lahko prijavijo na spletni strani naturopatija. org ali na dan kongresa, ki se bo končal ob 18. uri s skupinsko meditacijo. Ves dan bodo študentje tretjega letnika Naturopatske šole Saeka izvajali iridološke preglede in aurikuloterapijo za simbolično ceno pet evrov.
Naslov za prijavo na konres: zdruzenje-naturopatov@naturopatija. org

17.04.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!