TKS spet “s polno paro”

Tržaško knjižno središče je po enem mesecu zaprtja zaradi pandemije in po dveh tednih skrajšanega urnika začelo spet delovati “s polno paro”. Nekaj misli o tem posebnem obdobju je za Novi glas povedala upraviteljica Ilde Košuta.
Kakšna sta zdaj na pogled Trst in TKS?
Trst je pust. Ni tako živahen, kot smo ga navajeni. Sama sem se v zadnjem mesecu strogo držala predpisov, imam pa občutek, da so se po treh tednih izolacije nekateri naveličali te osamitve in so se začeli sprehajati tudi brez utemeljenega razloga. Marsikoga so za to tudi kaznovali. Zdaj pa, ko so malo sprostili ukrepe, imam končno neki občutek vračanja k normalnosti.
Tržaško knjižno središče je bilo zaprto en mesec. Ko so dali odredbo, da lahko knjigarne spet odprejo, smo z veseljem takoj odprli tudi mi. Bila sem presrečna, da sem se lahko vrnila v službo. V začetku smo delali s skrajšanim urnikom, in sicer od 8. do 14. ure, saj v okolici TKS ni večjih trgovin, zato je popoldne manj prometa in seveda strank. Zdaj pa delamo spet po utečenem urniku, od 8. do 13. ure in od 15.30 do 19. ure.
Kakšen je bil odziv, ko ste končno spet odprli vrata knjigarne?
Odziv je bil takoj pozitiven. Prišlo je precej ljudi. Opazila sem, kako so ljudje prav potrebovali pogovor in osebni stik. Vse to so gotovo zelo pogrešali. Tudi prodaja je zelo uspešna. V knjigarno je prišlo veliko staršev, ki imajo otroke v vrtcu, osnovni in srednji šoli. Otroci so v tem času končali brati knjige, ki so si jih izposodili, in ker so knjižnice še zaprte, so prišli k nam po novo branje.
Kako ste se organizirali glede varnostnih ukrepov?
Tako kot po navodilih imamo uslužbenci na sebi masko in rokavice. Na pultu imamo razkužilo in gumijaste rokavice za stranke. Glede tega nismo imeli nobenih težav, saj se vsi zelo skrbno držijo predpisov, in preden vstopijo v knjigarno, vprašajo celo za dovoljenje, čeprav so naši prostori dovolj veliki, da se ljudje lahko razpršijo in vzpostavijo primerno razdaljo. Večkrat na dan razkužujem kljuke, pult in tiste površine, s katerimi pridejo največkrat v stik obiskovalci.
Res je sicer težko nositi cel dan masko na obrazu in rokavice. Le-te niso najbolj primerne, ko moramo delati kaj s papirjem. Orokavičene roke so bolj okorne. Držati papir v rokah ali listati po njem ni enostavno, najslabše pa je pripravljati darilne pakete.
TKS je znano tudi, ker ima večkrat v gosteh številne predstavitve in kakovostna predavanja… Vse to bomo pogrešali še nekaj časa, kajne?
Žal, mislim, da ja. Ne vem, kdaj se bodo lahko ljudje spet družili v prostorih brez varnostne razdalje. Mislim, da letos tega ne bomo dočakali. Gledališča in večji prostori se bodo mogoče lahko organizirali, mi pa težko. Knjigarna res ni majhna, a za predstavitve pripravimo okoli 25/30 stolov. Če je treba zagotoviti en meter razdalje med vsakim, bi lahko priredili dogodek za 5 ljudi, kar bi bilo nesmiselno in tudi nepravično do tistih, ki bi se ga ne mogli udeležiti.

Pogovor / Ilde Košuta

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme