Teme in vrednote poezije Ljubke Šorli

Piše: APE

Kavarna San Marco / Slovenščina z empatijo

V sklopu niza Slovenščina z empatijo je v ponedeljek, 31. januarja 2022, v tržaški kavarni San Marco potekal dogodek Ljubka Šorli teme in vrednote njene poezije. Na prijetnem popoldnevu, ki ga je skrbno priredila Elena Cerkvenič, je publicist Igor Tuta spregovoril o pesmih in delu avtorice Ljubke Šorli (1910-1993). Članica Radijskega odra Marjetica Puntar je poslušalcem recitirala nekatere poezije tako v slovenščini kot v italijanščini.

Publicist Igor Tuta, ki je tudi urednik zadnjih zbirk pesmi Ljubke Šorli, je s pesnico imel čisto poseben odnos. Bila je  sicer njegova teta, a bila sta tudi velika prijatelja. Ljubka Šorli je imela velik pomen v naši skupnosti, predvsem zaradi svojega umetniškega navdiha. Avtorica je v svojih delih obravnavala različne teme, vse pa na nežen in enostaven način. Pisala je o otrocih, naravi, družini, ljubezni itd. Pesnica, je povedal Igor Tuta, je imela dar občutljivosti ter muzikalnosti besede. Pisala je na enostaven način, saj so njene pesmi zelo spevne. Najraje je pisala sonete, zgledovala se je po Danteju Alighieriju. Napisala jih je kar 250 in vsi so odlični, je povedal Tuta. Zelo blizu pa ji je bil svet Gregorčiča, saj je tudi on hrepenel po svobodi in pravičnosti. Prav tako tudi svet Župančiča, kajti tudi on je pisal veliko o otroštvu. Ena najpomembnejših tem za avtorico je bila narava. Rada je imela naravo v vseh letnih časih.  Pesnica je v svojih verzih želela sporočiti pomembnost narave in spoštovanje do nje. V naravi je iskala zavetje predvsem v najhujših časih svojega življenja. Spoznala je grozoto vojne in nacifašizma, izgubila je moža Lojzeta Bratuža ter bila oddaljena od otrok. Kljub težkim časom se ni nikoli prepustila sovraštvu. Hrepenela je po boljši prihodnosti, kjer bi lahko vsi skupaj živeli v ljubezni. V njenih pesmih, je povedal Igor Tuta, najdemo samo besede ljubezni in sožitja. Druga tema, o kateri je avtorica rada pisala, je bilo otroštvo. Otroštvu je posvetila nešteto poezij, te so enostavne in zelo občutljive. Vključila je otroške igre v svet narave in tako združila dve temi, ki sta ji od nekdaj bili pri srcu.

Članica Radijskega odra Marjetica Puntar je med pogovorom prebrala poezije Ljubke Šorli: Vse poje, Polžek leze, Ekstempore, Večer v gozdu, Otožna misel, Moja pesem itd.

Dogodki iz niza Slovenščina z empatijo želijo spodbuditi zanimanje za slovenski jezik in slovensko kulturo pri italijanskih someščanih za boljši kulturni in medsebojni dialog ter spoštovanje in odkrivanje drugačnih kultur, ki sobivajo v mestu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme