Teme in protagonisti študijskih dnevov Draga 2023

Fotografije: DD / Arhivski posnetek

Od 1. do 3. septembra na Opčinah

Tehnološke in druge inovacije, etično-politični odzivi na hitro spreminjajoče se življenjske razmere, bratstvo kot temeljna vrednota. To so osrednje teme študijskih dnevov Draga, ki jih bo Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta letos priredilo že oseminpetdesetič. Odvijali se bodo v parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu, Dunajska cesta 35, od petka, 1. septembra, do nedelje, 3. septembra. Predavanja in razprave pod velikim šotorom bosta popestrila dva zanimiva glasbena dogodka.

Draga 2023 se bo pričela v petek ob 16.30 s soočenjem o političnih dilemah Slovencev v Italiji in Avstriji. Govorila bosta znana kulturno-politična delavca Ivo Jevnikar iz Trsta in Karl Hren iz Celovca. Razpravo bo vodila profesorica Fulvia Premolin, v njej pa bodo sodelovali politični predstavniki obeh manjšin, med temi Mateja Rihter, Igor Kocijančič, Marko Pisani in Stefano Ukmar.

Sobotni dopoldan bo namenjen Dragi mladih. Ob 10. uri bo na sporedu okrogla miza pod naslovom DRAGAI: Česa umetna inteligenca še ne ve. O tej nadvse aktualni problematiki bodo razpravljali štirje strokovnjaki mlajše generacije: profesor Daniel Doz in podjetnik Borut Svara iz Trsta ter univerzitetni docent Andrej Flogie iz Maribora in univerzitetni raziskovalec Jonas Miklavčič iz Ljubljane.

Ta razprava se bo v soboto popoldne tako rekoč nadaljevala in razširila. Ob 16.30 bo namreč stekla okrogla miza Inovacije in trajnostni razvoj, pri kateri bodo pod vodstvom novinarja Andreja Černica sodelovali tržaški podjetnik Edi Kraus, predsednik Inženirske akademije Slovenije Mark Pleško iz Ljubljane ter prav tako mednarodno uveljavljeni raziskovalec in podjetnik Aleš Štrancar iz Ajdovščine.

V nedeljo ob 9. uri bo sveta maša, ob 10.15 pa bo na sporedu srečanje z novim tržaškim škofom Henrikom Trevisijem pod naslovom Kakšno bratstvo je mogoče?. Z njim se bosta pogovarjala novinarka Breda Susič in profesor Tomaž Simčič. Poskrbljeno bo za simultano prevajanje.

V nedeljo popoldne bo ob 15.30 slovesna podelitev 12. Peterlinove nagrade, ob 16. uri pa bo na sporedu soočenje z naslovom Desnica in levica danes. Govorila bosta dva izmed najprodornejših slovenskih političnih mislecev, univerzitetna docenta ter nekdanja ministra Igor Lukšič in Žiga Turk. Razpravo bo vodila odvetnica Martina Valentinčič.

Kot uvodoma omenjeno, bosta letošnjo Drago popestrila dva posebna glasbena dogodka. V petek bo ob 20. uri koncert Vokalne skupine Glasbene matice iz Trsta VIKRA, ki se je s svojo dirigentko Petro Grassi uveljavila na evropski ravni. V soboto ob 20.30 pa bo nastopila rokenrol skupina Jet Black Diamonds, ki jo sestavljajo mladi glasbeniki iz Vipavske doline in se je v zadnjih časih povzpela na vrh slovenske lahke glasbe.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme