Goriška

Tematska številka revije SLO o dogodkih prve svetovne vojne

Tematska številka revije SLO o dogodkih prve svetovne vojne

Srečanje pod lipami / Spomini 1918-2018

V sklopu projekta Spomini 1918-2018, ki ga v letošnji sezoni organizira Kulturni center Lojze Bratuž ob 100-letnici konca prve svetovne vojne, je bilo na vrsti v četrtek, 4. oktobra, posebno Srečanje pod lipami. Na večeru z naslovom Med vojno in spominom 1918-2018 so predstavili posebno izdajo revije SLO, ki je izšla prav ob 100-letnici konca vojne. Sodelovali so priznani slovenski zgodovinarji in raziskovalci dr. Jože Dežman, dr. Renato Podbersič in mag. Marko Štepec.
Najprej je navzoče nagovoril dr. Jože Dežman, ki je povedal, da je kakovostna revija že v petem letu izhajanja in je naletela na dober odziv. Interes revije je povezovanje in združevanje različnih strok, tokrat pa gre za poskus tematske številke v zvezi s prvo svetovno vojno; med bralci je bila novost dobro sprejeta. Ta številka je povzetek izkušnje slovenskega naroda med prvo svetovno vojno in zgodovinar se zaveda, da takratni dogodki postajajo ponovno vez med Slovenci. Opisi so zanimivi, enostavni, priljudni in strokovni, gredo od temeljnih dejstev do arheologije: opisi vojakov, življenja žensk med vojno, dokumentov, poti miru. Zasluga te velike študije gre vsem zgodovinarjem, ki so sodelovali, predvsem pa uredniku mag. Marku Štepcu, je sklenil dr. Dežman.
Prav mag. Štepec je v nadaljevanju obrazložil pomen vojnih dogodkov za Slovence, vojne, ki je terjala življenje približno 36-40 tisoč Slovencev. Veliko zgodb preživelih se je izgubilo, ker nekaterim niso verjeli, drugi niso več spregovorili zaradi šoka tistih dni v strelskih jarkih in nazadnje monarhija ni nikoli imela posebne pozornosti do žrtev slovenskega naroda. Potem ko je počila druga svetovna vojna, je seveda prva šla še bolj v ozadje. Šele leta 1966, ob 50-letnici vojnih grozot, so začeli pisati prve strokovne članke o slovenskih fantih v Galiciji, o soškem bojišču in tudi posneli kraje, kjer je potekala vojna. Za ohranitev zanimanja za prvo svetovno vojno imajo zaslugo tudi zbiratelji orožja in orodja, pisatelj Ernest Hemingway, ki je spisal knjigo Zbogom orožje ter slovenske knjige Na krvavih poljanah Ivana Matičiča, Krvavo posočje Vladimirja Gradnika in Za blagor očetnjave Andreja Zlobca. Potem zanimanje zopet poneha tja do 90. let pejšnjega stoletja in do kasnejšega viška v letu 2014 po zaslugi vseh zbirateljev. Namen te revije, pravi zgodovinar, je predstaviti v strokovno-poljudnem formatu stanje raziskovanja pri nas, odpreti nujne temeljne teme, a tudi nove scenarije. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

11.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!