Tekmovanje, ki se vedno bolj razvija

Piše: Danijel Devetak

Pogovor / Alessandra Schettino, ravnateljica SCGV Emil Komel, o “Musica Goritiensis”

Med 21. in 25. aprilom 2022 bo v Gorici – prvič v živo! – potekalo drugo mednarodno glasbeno tekmovanje Musica Goritiensis, ki ga za mlade violiniste, čeliste, pianiste in solopevce prireja Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel v sodelovanju s Kulturnim centrom Lojze Bratuž. Pred mikrofon smo povabili ravnateljico šole Komel, prof. Alessandro Schettino.

S kakšnimi občutki se pripravljate na dogodek,

ki se naglo bliža?

Tekmovanje smo zasnovali že pred pandemijo, nakar smo ga žal morali zamrzniti. Lanska prva izvedba ni bila takšna, kot bi želeli; tekmovanje je namreč v celoti potekalo preko spleta, samo koncert nagrajencev – oz. tistih, ki jim je uspelo priti v Gorico – je bil v živo. Letos se veselimo prav tega, da bodo mladi glasbeniki prisotni na odru Kulturnega centra Bratuž. Del tekmovanja bo potekal v Novi Gorici (tekmovanje za solopevce) v sodelovanju z glasbeno šolo Nova Gorica, saj imamo veliko vpisov. Bili smo ambiciozni, odločili smo se kar za štiri discipline. Malo se nam toži po tekmovanjih Marcosig in Pecar, solopetje pa mi je itak pri srcu: pevci na Goriškem in v okolici so dobri, zato je prav, da mednarodno tekmovanje posvetimo tudi njim.

Dela je veliko, nas pa res navdušuje dejstvo, da bomo spet imeli možnost novih spoznanj in povezovanja. Če bodo prišli vsi prijavljeni, bomo tu imeli okrog sto mladih glasbenikov iz različnih koncev. Največ jih je iz bližnjih držav, nekaj tudi iz držav Daljnega Vzhoda, ki študirajo v Evropi. Vojna v Ukrajini povzroča kar nekaj težav udeležencem iz obmejnih držav; nekateri so želeli priti iz Moldavije, a to jim je bilo onemogočeno. Nekateri so hoteli nastopiti na daljavo, a težko bi bilo ocenjevati z enakimi kriteriji tiste v živo in tiste na daljavo; zato smo se odločili za tekmovanje izključno v živo. Organizacija je pa res zahtevna.

Zanjo skrbite izključno na šoli Komel ali vam pomaga še kdo?

Organizatorja tekmovanja sta šola Komel in center Bratuž, ki pa je v teh tednih zelo obremenjen s pripravo tridnevne proslavitve svoje 60-letnice. Letošnja pomlad, ki dovoljuje kulturno delovanje, je polna dogodkov … V dneh tekmovanja bomo morali poiskati dodatno pomoč, mlade tudi s poznavanjem različnih jezikov, in to že zaradi stikov z udeleženci, ki bodo v Gorici gotovo imeli svoje potrebe. Za bivanje v našem mestu bodo morali poskrbeti sami, mi bomo to uredili za člane štirih žirij.

Od kdaj sploh pripravljate to tekmovanje?

Gala koncert prvega tekmovanja je bil avgusta lani, priprave na drugo izvedbo pa smo začeli že v naslednjih dneh. Čim prej smo si morali zagotoviti člane žirij, načrtovati čas tekmovanja in rezervirati dvorano, vse to uskladiti z drugimi koncertnimi sezonami itd. Spomladi je pred leti potekalo tekmovanje Marcosig, ta čas se nam zdi primeren, zato želimo to navado ohraniti. V času pandemije moramo biti pri načrtovanju pripravljeni na najboljše oz. najslabše razmere. Jeseni je težko predvideti, kako bo spomladi …

Ste torej predvideli “plan A” in “plan B”?

Tudi “plan C” in “plan D” … (se zasmeje; op.p.) Tega sta nas naučili zadnji dve leti.

Prvo tekmovanje je potekalo na daljavo. Ste bili z njim vseeno zadovoljni?

Seveda! S posnetki so se ga udeležili mladi glasbeniki iz 22 svetovnih držav. Devetleten otrok iz Avstralije se bo težko udeležil tekmovanja v živo v Gorici … Nastop prek videoposnetka je omogočil udeležbo mladim iz zelo oddaljenih krajev, celo iz Singapurja in Teksasa. Ko bi lansko tekmovanje potekalo v živo, bi letos lahko nadgradili tisto izkušnjo. Veseli smo bili, ker je vsaj sklepni gala koncert potekal v Gorici: navzoči so bili nekateri člani žirij, mnogi nagrajenci – zlasti tisti od daleč – pa prek posnetka. Diplome smo jim namreč poslali po mailu.

Lani sploh nismo vedeli, koliko mladih se bo na naše tekmovanje vpisalo, ali bo sploh koga privabilo, ali je bilo dovolj vidno. Res smo se potrudili, da bi ga čim bolj reklamirali. Covid je bil prava neznanka. Že lani nas je število vpisanih presenetilo.

Letošnja izkušnja je seveda različna. A prepričani smo, da bo obogatila našo šolo, center Bratuž, kulturno dogajanje na Goriškem in širše. Veseli smo, ker dajemo možnost mladim, da se v našem mestu lahko preizkusijo na mednarodni ravni. Naši gojenci naj pridejo poslušat tekmovanje vrstnikov, tudi to spada v didaktični proces; pa tudi naši profesorji lahko veliko odnesejo, lahko se pogovorijo z mentorji iz prestižnih ustanov drugih držav. Upamo, da bo vse steklo, kot si želimo, in da bomo naš projekt z leti še razvijali. Idej ne manjka. Začeli smo na ta način, možnosti razvoja je veliko.

Kakšen je program letošnjega tekmovanja?

Prva dva dneva bosta posvečena čelu in solopetju, naslednji dnevi pa violini in klavirju. Imamo tri uradne korepetitorke, zato moramo vse nastope dobro koordinirati. Vse to pa je možno načrtovati šele po koncu vpisovanja, ki se je sklenilo prejšnji teden.

Tekmovanje bo seveda odprto javnosti, vsakdo, ki bi ga zanimalo, bo lahko zraven pri vseh fazah. Tudi nagrajevanje bo javno, in sicer v ponedeljek, 25. aprila, zvečer.

Koliko mladih se je prijavilo letos?

Doslej se jih je vpisalo okrog sto. Večinoma prihajajo iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Nemčije, Švice, Francije, Španije, Združenega kraljestva, pa tudi iz Poljske, Češke in Madžarske. Prijavljeni instrumentalisti so rojeni od leta 2003 do 2013, pevci pa od leta 1997 do 2005.

Največ zanimanja je za violino in čelo. Pianistov ni veliko; lani smo zahtevali, da pošljejo posnetke z nastopa na koncertnem klavirju: malokdo ga ima doma, šole so bile zaprte, zato so nekateri najeli klavir v trgovinah instrumentov. Kandidati prihajajo tudi iz uglednih ustanov, kot so konservatoriji v Ljubljani, Mariboru, Benetkah, Bologni, Brescii in Milanu, akademija sv. Cecilije v Rimu, akademija na Dunaju, v Salzburgu in Gradcu, v Lionu, Münchnu, Kölnu, Freiburgu, Mannheimu, Baskiji, Brnu, Budimpešti itd.

Koliko je kategorij?

Za violino, čelo in klavir bodo prijavljeni nastopili v kategoriji A (rojeni 2013 in kasneje), B (2011-2012), C (2008-2010), D (2004-2007), E (1998-2003); pevci v kategorji A (rojeni 2005 in starejši), B (2003-2004), C (2001-2002), D (1998-2000), E (1992-1997). Prijavljeni v kategorijah A, B in C bodo nastopili enkrat, tisti v kategorijah D in E pa v dveh etapah. Korepetitorke bodo Aleksandra Pavlović, Mizuho Furukubo in Rossella Fracaros; morda bomo morali poiskati še koga, saj bo potrebno spremljati okrog 40 glasbenikov.

Je program tekmovanja točno določen?

Za instrumente je del programa obvezen. Violinisti višjih kategorij bodo morali predstaviti Bachovo partito, nekatere stavke s kadenco iz glavnih Mozartovih koncertov; v finalu je izbira bolj prosta, da lahko vsakdo na najboljši način prikaže svoje spretnosti. Pevci bodo morali izvesti tudi samospev iz 20. ali 21. stoletja.

Kaj bi povedala o štirih žirijah?

V vsaki žiriji je po pet članov. To so glasbeniki mednarodnega slovesa, pedagogi, mentorji oz. koncertanti. Nekateri so pred leti že sodelovali z nami na tekmovanjih Marcosig in Pecar, druge sem pač našla. V glasbenem svetu pač izveš, kdo ima pri takih tekmovanjih več izkušenj. Našli smo tudi nekaj glasbenikov, ki so tako ali drugače povezani z Gorico, tudi Goričani, kar me posebno veseli. Žiriji za solopevce bo predsedovala Bernarda Fink, drugi člani so Goričan Eugenio Leggiadri Gallani, Emanuele Giannino, profesor na konservatoriju v Vidmu, Elvira Hasanagić, odlična sopranistka in naša dolgoletna sodelavka tudi pri poletnih mojstrskih tečajih, in Vlatka Oršanić, profesorica na akademiji v Zagrebu. Žirijo za violiniste bo vodil Stefano Zanchetta, profesor na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah, zraven bodo še Diana Mustea s konservatorija v Trstu, Harald Herzl, odgovorni za godalni oddelek Mozarteuma v Salzburgu, Helfried Fister, upokojeni profesor iz Avstrije, Monika Skalar z akademije v Ljubljani. V žiriji za čeliste, ki ji bo predsedoval Carlo Teodoro, čelist iz Benetk, ki poučuje na konservatoriju v Vidmu, bodo sedeli Igor Mitrović, član orkestra RTV Slo in profesor v Celovcu, Caroline Oblasser iz Salzurga, Vladimir Pustički, profesor na akademiji v Zagrebu, in Adriano Melucci, član orkestra Verdi v Trstu. Predsednik žirije za pianiste bo Vincenzo Balzani, dolgoletni profesor na konservatoriju v Milanu, glasbenik s posebno bogatimi izkušnjami na mladinskih tekmovanjih, ob njem bodo Luca Trabucco, profesor na konservatoriju v Trstu, Azra Medić z akademije za glasbo v Sarajevu, Andreas Fröhlich, znan nemški pianist in docent na Hochschule v Kölnu, in Aki Kuroda, profesorica klavirja iz Tokia, ki je v tem trenutku v Italiji in je z veseljem sprejela naše povabilo. Žirije so torej mednarodne, veliko članov dobro govori italijansko, drugače pa si pri sporazumevanju že pomagajo.

Člani žirij očitno pripadajo različnim narodnostim, generacijam in šolam. Se med sabo vedno dobro razumejo ali prihaja med njimi tudi do nesoglasij?

Lani so bili pri ocenjevanju večinoma soglasni. Seveda obstajajo različne nianse, nemška pianistična šola se npr. v marsičem razlikuje od italijanske ipd. Tudi v glasbi obstajajo različni svetovi, sicer pa obstajajo dokaj jasni kriteriji za ocenjevanje zlasti glasbenikov višjih kategorij na mednarodnih tekmovanjih. Tudi sestava žirije ni lahka: treba je biti pozorni, da v njej ni koga, ki bi bil popolnoma različen od drugih; vsakdo ima svoje značilnosti in posebnosti: eni so bolj doma v baročni glasbi, drugi v Mozartovi oz. sodobnejši glasbi.

Dan pred začetkom tekmovanja bo otvoritveni koncert …

Da, v sredo, 20. aprila 2022, bo ob 20. uri na odru centa Bratuž nastopila 21-letna čelistka Sara Čano, dobitnica 1. nagrade ex-aequo v kategoriji E na lanskem tekmovanju. Na klavir jo bo spremljala Aleksandra Pavlović. Nagrajenci v najvišji kategoriji imajo, poleg denarne nagrade, tudi več možnosti koncertiranja v sezonah ustanov, ki z nami sodelujejo; med temi so, poleg KC Bratuž, Kulturni dom Nova Gorica, gledališče Giovanni da Udine, Pordenone music festival idr. Razširili smo mrežo sodelovanja in obenem možnost koncertiranja za nagrajence; v prihodnje nameravamo tudi ta vidik še bolj razviti. Za solopevce smo imeli koncert v Verdiju novembra lani. Sara Čano je prejšnje mesece imela druge obveznosti, zato smo jo prosili, da bi s koncertom slovesno odprla tekmovanje Musica Goritiensis ter hkrati sezono Snovanj, ki se bodo po dveh letih premora spet vrnila. 21-letna čelistka se je začela učiti z mamo, Aleksandro Čano Muharemović, trenutno obiskuje tretji letnik visoke šole v Münchnu, rada se udeležuje natečajev in tekmovanj na slovenskih in tujih odrih. Je odlična glasbenica, ki “diha” s svojim instrumentom. Njen recital bo gotovo odličen uvod v naše tekmovanje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme